Fenntarthatóság

Mindent átölelő energia

NRGreport | 2021.10.24. 04:00

A környezetszennyezés témáját hallva leginkább füstöt okádó gyárkémények látványa, műanyag flakonkupacok, erdőket beterítő szemétszőnyeg és ehhez hasonló képek jelennek meg előttünk, kedvenc zenekari bandánk viszont aligha kerül fel a top 10-es asszociációs listánkra a klímaváltozás kapcsán.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a fesztiválokon egy-egy koncert véget ért, sokunknak a világvégét idézte a koncerteket követő látkép, a térdig érő szemét, a kikopott zöld felületek.  Az utóbbi években a fesztiválok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra a rendezvényeken, gondoljunk csak a visszaválthatós poharakra, a biológiailag lebomló étkezési eszközökre, telekocsi megoldásokra, biciklitárolókra és hosszan lehetne folytatni a sort.

De térjünk vissza rajongott bandáinkhoz. A 2020-as, koncertek szempontjából is ínséges évet követően idén emberek milliói alig várták, hogy kedvenc együtteseiket újra élőben hallhassák a színpadon. Ehhez azonban elengedhetetlen a turnézás, és általában a koncerthelyszínek sorrendjét nem az alacsony szén-dioxid-kibocsátást alapul véve határozzák meg.

Tavaly decemberben sokan felháborodtak azon, hogy Edwin Congreave, a Foals billentyűse kijelentette, hogy a környezet érdekében a zenekaroknak abba kellene hagyni a világ körüli turnézást. Azóta viszont több szervezet és előadó is hangoztatja, hogy ha valamikor, akkor most meg lehet lépni azt, hogy az iparág sokkal környezettudatosabban működjön.

„A művészeknek és zenekaroknak a magánrepülőket vonatra kell cserélniük, a fesztiváloknak és a helyszíneknek több saját megújuló energiát kell termelniük, a koncertjegyeknek pedig ingyenes tömegközlekedést kell tartalmazniuk.” Ez csak néhány azok közül az ajánlások közül, amelyeket a Manchesteri Egyetem tudósai tettek, hogy segítsenek a zeneiparnak csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat az éghajlatváltozás megállítása érdekében. A manchesteri klímaváltozást kutató Tyndall Központ tudósai a Massive Attack turnéjának minden részletét átvizsgálták, és a levont tanulságok alapján egy ajánlást készítettek az egész iparág számára. A "szuperalacsony szén-dioxid-kibocsátású gyakorlatokra" vonatkozó ajánlásaik azt tartalmazzák, hogy a zenészeknek, promótereknek, turnémenedzsereknek hogyan kellene dolgozniuk annak érdekében, hogy a globális felmelegedés emelkedését 1,5 Celsius-fokra korlátozzák, kiemelten a turnézás során a szén-dioxid-kibocsátás legfőbb forrásaira: a fellépők utazására, a közönség közlekedésére és a helyszín működtetésére. Robert Del Naja, a Massive Attack alapítója szerint az eredmények nem meglepőek, és a klímaváltozás kezelésére már vannak ismert megoldások. Szerinte a "plug and play" turnék rutinszerűbbé tételének ötlete – amikor a művészek a saját hangrendszerük helyett a helyszíntől bérelnek például hangrendszereket – már létezik, de még nem annyira elterjedt. Azt mondja, el tud képzelni egy olyan világot, ahol a turnékat a vonatmenetrendek alapján alakítják ki – hasonlóan ahhoz, ahogyan a futballmeccsek működnek – ami a rajongóknak is extra közösségi élményt nyújt. Robert szerint azonban az, hogy mennyire könnyen tudnak alkalmazkodni, attól is függ, hogy milyen mértékű pénzügyi támogatás áll rendelkezésre a változtatások végrehajtásához, hiszen az új munkamódszerekbe és új technológiákba való beruházás költségesnek hangzik.

A kibocsátás csökkentése azonban a költségeket is csökkentheti. A kutatásban résztvevő McLachlan professzor szerint "ezen elemek nagy része az energiamegtakarításról szól, ami közvetlen pénzmegtakarítást jelenthet a turné számára.” Az azonban, hogy mindez tükröződik-e a jegyárakban, már egy másik történet.

A zenészeken és az iparág szereplőin egyre nagyobb a nyomás, hogy csökkentsék az állandó turnézás és a merchandising által okozott környezeti hatásokat. Még a streaming sem biztonságos, becslések szerint a Spotify és Apple Music előfizetéseink évente 200-350 millió kilogramm üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

A zenészek bizonytalan és hirtelen fellángoló, majd abbamaradó próbálkozásai, hogy a jó megjelenés kedvéért beszálljanak a klímavédelemmel kapcsolatos kampányokba, öt évvel ezelőtt talán működtek, de az éghajlatváltozás ellen valóban küzdeni szándékozó rajongókkal szemben nem igazán hitelesek. De talán nem kell teljesen lemondani a turnézásról, ahogyan azt például a Foals billentyűse javasolja, csak ésszerűbben kell tervezni és fenntarthatóbbá kell azt tenni.

Néhány zenész felismerte ezt a változást és a valódi változásokat eredményező cselekvés szükségességét – íme három példa.

Billie Eilish a lehető legzöldebben szeretné körbeutazni a világot. A Reverbbel – amely olyan nevekkel dolgozott már, mint Pink, Harry Styles és Maroon 5 – együttműködve önkéntesek segítségét várja, akik a koncert kezdés előtt informálják a rajongókat a klímaváltozásról. Koncertjein betiltotta a műanyag szívószálakat, mindenki magával hozhatja saját vizespalackját, és a rendezvény területére szelektív hulladékgyűjtőket helyeztet el. Turnéjának minden állomása egy ökofaluval egészül ki, ahol a látogatók tájékozódhatnak saját környezetvédelmi szerepükről.

A The 1975 brit együttes az Egyesült királyságbeli turné során minden eladott jegy után elültettet egy fát. A népszerű brit Reading & Leeds fesztivál fő fellépőjeként nem árultak új reklámtermékeket, helyette megmaradt pólókra nyomtak új mintát, illetve a rajongók a saját felsőikre nyomtathattak különböző motívumokat. A világturné alatt többször használatos vizespalackokat árulnak majd, amelyek teljes bevételét környezetvédelmi intézkedésekre szánják.

A Coldplay két évvel ezelőtt bejelentette, hogy addig nem turnéznak többé, amíg nem tudják azt fenntarthatóbb módon csinálni. 2019-ben azt mondták, az az álmuk, hogy napenergiával fedezzék a show energiaszükségletét, és egyetlen darab egyszer használatos műanyag eszköz se bukkanjon fel a koncerteken. A napokban megjelent új albumuk megjelenése előtt egy nappal a környezetvédelmet zászlajára tűzve hirdetett világkörüli turnét a zenekar, vállalva, hogy a 2022-es koncertkörútjuk 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár majd, mint a 2016-os volt, a turnéhoz kapcsolódó zöld programjukba pedig a rajongóikat is igyekeznek bevonni, például úgy, hogy az arénákba kinetikus padlót telepítenek, és a koncert alatt a rajongók által létrehozott energiát is hasznosítják. Chris Martin, a Coldplay frontembere a BBC-nek adott interjúban elmondta, hogy amikor mozognak az emberek, áramot adnak a koncertnek, és vannak bringáik is, amik ugyanezt teszik. Ha a rajongók nem ugrálnak eléggé, a színpadon kialszanak a fények. Az áramellátás terén azért nem csak a rajongókra hagyatkoznak, amikor megérkeznek egy helyszínre, napelemeket helyeznek el a küzdőtéren, a színpadon, hogy energiát termeljenek a koncert előtt. A hálózati áram szintén megújuló forrásokból származik majd, a színpad pedig újrahasznosítható és fenntartható anyagokból, többek között bambuszból és újrahasznosított acélból épül fel. Az énekes elmondta, hogy tisztában van vele, hogy visszatetszést vált ki az, hogy magánrepülővel repülnek egyes helyszínekre, a turné útvonalát azonban úgy tervezték meg, hogy minimalizálják a légi utazást, ahol a repülés elkerülhetetlen, ott pedig fenntarthatóbb légi üzemanyagot használnak.

"Igazuk van azoknak, akiknek a repülés miatt ellenérzéseik vannak, teljesen megértem. Nincs is erre semmilyen érvünk. Mindig felmerül a kérdés, minek turnézni egyáltalán, és erre nincs jó válaszunk, azon kívül, hogy mert nagyon szeretnénk. Maradhatnánk otthon is, az talán jobb lenne, de akarunk turnézni, találkozni és kapcsolatba lépni az emberekkel – szóval próbáljuk ezt a lehető legtisztább módon csinálni" – mondta Chris Martin a BBC-nek.

Az biztos, hogy amire ők most vállalkoznak, azt még senki sem próbálta, kockázatos is, hiszen számtalan váratlan hibalehetőséget rejt magában. Hihetetlen példaértékű azonban, hogy a Coldplay ezt bevállalta, hiszen az egyik legfontosabb, amit az előadók tehetnek, hogy népszerűsítik a fenntarthatóság üzenetét, és rajongótáborukat tekintve nagyon sok embert ösztönözhetnek arra, hogy környezettudatosabban éljen.  És ha működik, akár az egész iparágat megváltoztathatja.

Fotók: Unsplash

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.