Vállalatok

Óriás akkumulátorgyár épül a magyar határhoz közel az EIT InnoEnergy támogatásával

NRGreport | 2021.10.24. 16:00

Szerbiában, az alumíniumfeldolgozás és a csomagolóipar területén élenjáró Al Pack Group vállalkozásaként létrejött ElevenEs 2024-ben kezdi el a 100 százalékban megújuló energiával működő, 8 GWh teljesítményű szabadkai gyár építését, amely a jelen tervek alapján 2030-ra 300 MWh-nyi becsült éves teljesítménnyel működő, moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor cella előállítására lesz képes – számol be az InnoEnergy közleményében.

A jövőben várhatóan 2000 dolgozót foglalkoztató üzem kapacitását 16 GWh-ra szeretnék növelni, aminek köszönhetően évente több mint 300 000 elektromos járműhöz (BEV) lehetne akkumulátort gyártani. A beruházás nagy előnyét az biztosítja, hogy a gyár helyszíne közel található a Jadar-völgyhöz, ami Európa egyik legnagyobb lítiumlelőhelye. A terv megvalósítása és a gyár felépítése érdekében az ElevenEs megállapodást írt alá az EIT InnoEnergy-vel, a világ legaktívabb fenntartható energetikai befektetőjével, amely korábban olyan sikeres akkumulátorokra specializálódott óriásgyárak kiépítésébe fektetett elsőként, mint a svédországi Northvolt, amelynek nemrég zárult a 2,75 milliárd dolláros finanszírozási ciklusa, illetve a franciaországi Verkor, amely 2021 júliusában 100 millió dolláros befektetési fordulót zárt le a Renault vállalattal..

De nézzük csak, mi a helyzet az elektromos autók piacán. 2020 óta az elektromos autóvásárlás a járvány ellenére is 43%-kal nőtt.  Ahhoz, hogy egy elektromos vagy hybrid autó sikeres legyen elengedhetetlen, hogy a kocsiban lévő akkumulátor könnyebb és nagyobb hatótávolságú legyen, mint a versenytársaké. Ezen kocsik használata hozzájárul az általános elektrifikációhoz, a villamosenergia-szektor dekarbonizációjához, illetve a közlekedés zöldítéséhe. A BloombergNEF 2020-as globális listáján, amely az országokat a teljes lítiumion-akkumulátor értéklánc fejlettsége alapján rangsorolja, Magyarország listavezetőként a 12. helyen áll. Azonkívül, hogy ezen autók használatával és gyártásával a klímamentességre törekvő politikai irányvonalat is elősegítik, 2016 óta Magyarországon több, mint 5,4 Mrd Euró működőtőke-befektetés és 14 ezer munkahely jött létre az akkumulátoriparban, mely segít fellendíteni az itthoni iparágat.

Az ElevenEs 2019 októbere óta végez kutatás-fejlesztést az LFP lítium-ion akkumulátorokkal, aminek révén saját technológiát dolgozott ki a fenntartható, hatékonyan működő moduláris felépítésű lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártására. Idén nyáron új, nemzetközi szakembereket, mérnököket foglalkoztató kutatási és fejlesztési központot is nyitottak Szabadkán.

„Az LFP cellák élettartama több mint kétszer olyan hosszú, mint a versenytárs megoldásoké, és azoknál lényegesen olcsóbb. Mellettük szól az is, hogy akár 6000-szer is újratölthetők, gyorsan és ismételten 100 százalékos szintre tölthetők fel, miközben szinte soha nem okoznak tüzet az elektromos járművekben.” – hangsúlyozta Nemanja Mikać, az ElevenEs alapítója és vezérigazgatója, aki az akkumulátorpiac jelentős felfutására számít a jövőben. Véleménye szerint 2030-ra Európának tizennégyszer annyi akkumulátorra lesz szüksége, mint amennyit napjainkban termel. Ennek oka az elektromos mobilitás elterjedésében, valamint az energiatároló piac növekedésében keresendő, hiszen az energetikai rendszereket, kiváltképp a megújuló energetikai megoldásokat akkumulátorokkal stabilizálják.

Az ElevenEs és az EIT InnoEnergy együttműködése kapcsán Jakub Miler, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója kijelentette, hogy azért is álltak a beruházás mellé, mert az LFP jóval kedvezőbb költségmutatókkal bír, mint a nikkel alapú akkumulátorok, illetve biztonságosak és hosszú élettartamúak, aminek köszönhetően tökéletes választásnak minősülnek az ipari és az energiatárolással kapcsolatos projektek, valamint a rövidebb távon közlekedő, városi elektromos járművek számára is.

Magyarországon is jelentős előre lépések történtek az akkumulátor ipari fejlesztéseket érintően. Az EIT InnoEnergy vezetésével elkészült akkumulátoripari stratégia és akcióterv létrejöttét idén szeptember 30-án jelentette be az ITM az ebben a témában rendezett ágazati konferencián. Ezen minden érdekelt fél hangsúlyozta, hogy az átfogó iparfejlesztést és a hazai vállalkozások hozzáadott értékének növelését célzó cselekvési terv eredményessége abban áll, hogy sikerül-e az ElevenEs-hez hasonló nagyléptékű projekteket megvalósítani.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.