Vállalatok

Már a 70-es években tudtak az olajcégek a klímaváltozásról

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.26. 08:07

Egy friss tanulmány azt mutatja: egy francia olajvállalat már az 1970-es években teljesen tisztában volt a globális felmelegedés tényével, de nem tett semmit, hogy felhívja rá a figyelmet, vagy hogy lelassítsa azt.

A Total, hivatalos nevén immár TotalEnergies francia olaj- és gázipari óriásvállalat nagyban hozzájárult a globális felmelegedéssel ahhoz, hogy nem figyelmeztette időben az embereket és az ipart a problémára. A vállalat ugyanis már az 1970-es években pontosan tudott a felmelegedésről, és arról is, hogy mi okozhatja, mégsem tett semmit ellene. Korábban hasonló eredményekre jutottak az amerikai ExxonMobil és a holland-angol Royal Dutch Shell esetében is.

A CRNS, a Sciences Po és a Stanford Egyetem kutatói a ma TotalEnergies néven ismert olajcsoport archívumát használták fel a vállalat korábbi vezetőivel készített interjúk és belső dokumentumok mellett. Felfedeztek egy, a Total folyóiratban 1971-ben megjelent kutatást, amelyben a vállalat kifejtette, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése „hatalmas mennyiségű szén-dioxid felszabadulását eredményezte”. Ezt követően azonban a lap 17 éven át nem tett említést a klímaváltozásról.

Annak ellenére történt ez így, hogy a vállalat nemcsak azt értette meg: a szén-dioxid szintje növekedik, hanem azt is, hogy ennek előbb-utóbb milyen következménye lesz a felhalmozódásának. Értette, hogy előbb-utóbb a sarki jég olvadásához és a tengerszint emelkedéséhez vezet majd a probléma, méghozzá katasztrofikus következményekkel. Úgy tűnik, több, fosszilis energiahordozóval kereskedő cég volt tisztában már évtizedekkel ezelőtt a felmelegedés problémájával, de nem tett semmit, hogy megállítsa azt – annak ellenére, hogy a problémára éppen jellemzően a vállalatok szakemberei hívták fel a figyelmet.

A probléma nem azzal volt, hogy a cégek nem hozták nyilvánosságra a kutatásokat – inkább azzal, hogy a nyilvános kommunikációban elbagatellizálták, minimálisként mutatták be a veszélyeket.

A Total sem tett mást: az 1980-as évektől kezdve a teljes felmelegedés-tagadás oldalán állt, és kételyeket keltett a klímaváltozással kapcsolatban – annak ellenére, hogy tíz éve pontosan tudta, milyen veszélyei lehetnek. A vállalat csak az 1990-es évek végére ismerte el a felmelegedést, és azt, hogy ahhoz a fosszilis tüzelőanyagoknak is köze lehet.

A Total hosszú időn át sikeresen lobbizott a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvésekkel szemben. Még az 1990-es évek végén is a változások késleltetése mellett tette le a voksát.

A friss, Global Environmental Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a korai 1990-es évekig tartott a vállalatnál a teljes klímatagadás, és addig, majd azután is lobbitevékenységet folytatott a változtatások ellen. A TotalEnergies az AFP-nek elismerte, hogy a vállalat vezetői tudtak a klímaváltozásról és annak következményeiről, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem volt több ismeretük az akkori tudományos konszenzusnál.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.