Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Működik a világ legnagyobb úszó szélerőműparkja

NRGreport | 2021.10.26. 04:00

A skóciai Kincardine tengeri szélerőműpark a világ jelenlegi legnagyobbja.

A Kincardine tengeri szélerőműpark 15 km-re található a kelet-skóciai Aberdeenshire partjaitól, 60 és 80 méter közötti vízmélységben. 50 MW-os beépített kapacitásával, jelenleg ez a világ legnagyobb úszó szélerőműparkja.

Szintén különleges, hogy a valaha úszó platformokra telepített szélturbinák közül, az alábbi projekthez telepítettek a legnagyobb kapacitásúak. A Kincardine park évente több mint 200 GWh-nyi zöldáramot fog termelni, ami több mint 50.000 skót háztartás ellátásához elegendő megújuló villamos energiát jelent.

A projekt megvalósításáért az ipari infrastruktúra- és energiaprojektek fejlesztésére specializálódott Cobra Group leányvállalata, a Cobra Wind felelt, beleértve a tervezést, a kivitelezést, a telepítést és az üzembe helyezést.

Jaime Altolaguirre, a Cobra KOWL (Kincardine Offshore Windfarm Ltd.) projektigazgatója szerint:
"A Kincardine kivitelezése kulcsfontosságú időpontban érkezik, Skócia tengeri szélerőműpark ágazatban betöltött vezető szerepét is meghatározva/biztosítva. A Kincardine tengeri szélerőműpark  bemutatja, hogy a rendelkezésre álló legnagyobb és legfejlettebb szélturbinákat úszó platformokra is lehet telepíteni a kihívásokkal teli északi-tengeri környezetben. A projekt bizonyítja, hogy az úszó szélerőművek nemcsak Skóciában és az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon létfontosságú szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben."

Szintén a tengeri szélerőművek fontosságára mutat rá az euronews.com júniusi beszámolója mely szerint Európa 2020-ban 2,9 GW-tal növelte a tengeri szélerőművek által generált/biztosított energiakapacitását, így ma már több mint 5000 tengeri turbinával összesen 25 GW beépített kapacitást generál tizenkét országban, ami a jövőben tovább nőhet. Az Európai Bizottság célja, hogy a jelenlegi 3%-os tengeri részesedés a villamosenergia-piacon 2030-ra 15%-ra, a század közepére pedig 30%-ra emelkedjen. Az offshore szélerőműveken kívül, az óceánenergia, az úszó fotovoltaikus elemek és tengeri hidrogének szintén számos lehetőséget kínálnak a vízi, tengeri erőforrások előnyeinek kihasználására, melyről bővebben a februárban számoltunk be részletesebben.

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.