Szabályozás

Az EU vonakodik az energiapiac reformjától

NRGreport | 2021.10.28. 15:00

Az Európai Unió vezetői hosszasan tárgyaltak arról, hogyan lehetne enyhíteni az egyre magasabb energiaárakon.

Az október 21-22-i EU-csúcson az uniós járványhelyzet és klímavédelmi célkitűzések megvitatásán kívül az energiaárak is fontos szerepet kaptak. Az Európai Unió vezetői hosszasan tárgyaltak arról, hogyan lehetne enyhíteni az egyre magasabb energiaárakon, tekintettel arra, hogy a COVID-19 világjárvány hatásaitól elszabadult energiaárak még mindig jelentős nehézségeket okoznak a háztartásoknak és vállalkozásoknak.

 Az Európai Bizottság szerint a drágulás az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat érinti a legsúlyosabban, mivel ők jövedelmük nagyobb hányadát költik energiára. A fogyasztók és a vállalatok téli segítése érdekében a vezetők egyetértettek abban, hogy az adócsökkentések, az állami támogatások és további intézkedések, csakúgy mint a Bizottság által javasolt számlafizetési halasztások, rövid és hosszú távon egyaránt hasznosak lehetnek.  

A kétnapos egyeztetés után végül azt a döntést hozták, minden tagország maga dönthet milyen lépéseket tesz rövidtávon az energiaárak kezelése érdekében az Európai Bizottság által kidolgozott intézkedéscsomagba foglaltak közül. A Portfolio beszámolója szerint, a csomag lehetővé teszi például, hogy a tagállamok rendkívüli állami juttatásokat adjanak a rezsiszámlák kifizetéséhez.

Az energia-árválságra adandó uniós válaszlépésekkel kapcsolatos tárgyalást az uniós energiaügyi miniszterek október 26-án folytatták egy rendkívüli ülés keretében, ahol, bár elismerték a gáz- és villamosenergia-árak emelkedése súlyosan érinti az uniós energiapiacot, elutasították Spanyolország és Franciaország azon javaslatait, melyek a piac mélyreható reformjára irányultak.

"A jelenlegi modell megváltoztatása kockázatot jelent a piac kiszámíthatóságára, a versenyképességre és a tiszta energiára való átállásunkra nézve" – mondta Kadri Simson az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosa, aki azt is hozzátette, annak ellenére, hogy a jelenlegi piaci helyzet nyomás alá helyezi Európát, a megújuló energiaforrásokra való áttérés, valamint a klímacélok megvalósítása is kellő fontosságot kell kapjon.

 

Forrás: Abcnews.go.com és Euractiv.com
Kép forrása: unsplash.com

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.