Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A következő évtizedben rengeteg fosszilis energiahordozót bányászhatnak

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.29. 08:42

Az IPCC legfrissebb jelentése szerint azonnal el kellene kezdeni a kibocsátás csökkentését, ha szeretnénk elérni a 1,5 Celsius-fokos melegedési plafont – ehhez képest úgy tűnik, a következő évtizedben nemhogy csökkenni, de nőni fog a fosszilis energiahordozók kitermelése.

Az Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP, UN Environment Programme) friss jelentése szerint az országok több mint kétszeresét fogják bányászni annak a fosszilismennyiségnek, ami még lehetővé tenné, hogy elérjük a 1,5 Celsius-fokos melegedési plafont – írja a BBC. Az olaj- és gázkitermelés meredeken emelkedik, a szénkitermelés pedig csak szerény csökken majd a következő évtizedben. A szakértők megjegyzik, hogy ezen a téren nem sok változás történt az első jelentésük, azaz 2019 óta.

Ez az eredmény már azért is kétségbeejtő, mert nemsokára kezdődik az ENSZ klímakonferenciája, a COP26, aminek középpontjában az államok kibocsátáscsökkentési ambíciói lesznek.

Az új IPCC jelentés egyértelműen kijelenti: már nincs kérdés, hogy a klímaváltozás majdnem teljes mértékéért az ember felelős, és hogy az emberi tevékenység radikálisan megváltoztatja a bolygó klímarendszerét – ráadásul úgy, hogy már most zárt hurokba került néhány olyan folyamat, ami jelentősen megváltoztatja az életünket is. Annyira megváltoztattuk már a klímát, hogy nincs olyan opció, amikor az iparosodás előtti állapothoz képest 1,5 Celsius-fok alatt tudjuk tartani a felmelegedést, ez már minden lehetséges eshetőségben megtörténik majd. A legjobb lehetőség, hogy a 2030-as évekre elérjük a 1,5 Celsius-fokos emelkedést, ezután felmegyünk 1,6 Celsius-fokig, de utána az évszázad végére stabilizálódunk 1,4 foknál. Fizikailag még lehetséges elérni tehát a 1,5 fokos álomhatárt – de nem a jelenlegi vállalásokkal.

A nettó zéró kibocsátásra vonatkozó célok felvázolása és számos ország erőteljesebb ígéretei mellett a legnagyobb olaj-, gáz- és széntermelők némelyike nem dolgozott ki tervet a fosszilis tüzelőanyagok gyors csökkentésére. Hiába a nemzeti célok, ha az ipar nem viszi tovább a vállalásokat – ezekre pedig szükség van a 1,5 fokos plafonhoz. Az ENSZ szerint azonban a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása helyett a legnagyobb kibocsátó országok közül sok a fosszilis tüzelőanyag-termelés jelentős növelését is tervezi.

Az országok körülbelül 110 százalékkal több fosszilis tüzelőanyagot kívánnak előállítani, mint amennyi az évszázad végére a 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedéssel kompatibilis lenne. A tervek körülbelül 45%-kal magasabbak, mint amennyi a hőmérséklet-emelkedés 2 fokon tartásához szükséges.

A jelentés 15 olyan országot talált, amelyek növelnék a földgáz- és olajkitermelésüket, köztük Ausztráliát, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Államokat és – az egyébként a COP26-nak otthont adó – Egyesült Királyságot.

Pedig a kutatási eredmények egyértelműek: a globális szén-, olaj- és gáztermelésnek azonnal és meredeken vissza kell esnie, hogy összhangban legyen a hosszú távú felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásával.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.