Mobilitás

Az elektromos hajtás és Kína a német prémiumok jövőképeiben

Benedek Attila | 2021.10.30. 04:00

A német prémiumgyártók nemrég leplezték le a tanulmányautóikat, amelyek megmutatják a már tisztán elektromos hajtású jövőt. Több hasonlóságot is találni bennük, a legérdekesebb: pedálozás a kínai piacért.

Elsőként érdemes a tanulmányautókat körbe járni és megtudni, milyen céllal születnek. A gyárak azért készítik a látványos csodamasinákat, hogy a közeli vagy távolabbi jövőben bemutatandó autóiknak a formai megoldásait teszteljék. A koncepciók sajtóvisszhangja mellett oda figyelnek a szalont látogatók véleményére is. Már ha lesznek egyáltalán autószalonok. A reakciókból pontosan le tudják szűrni, hogy mi és hogyan legyen a széria autónál.

Az elmúlt években leleplezett tanulmányoknál megfigyelhető, hogy elektromosságot vagy hidrogént használnak mozgatásukra. Az irány már eldöntött, ezért az autógyárak nem terveznek hosszú szereplést a belsőégésű motornak. Afrikában, a szovjet utódállamokban, Dél-Amerikában és Ausztrália ritkán lakott részein forgalmazzák majd a legtovább a hagyományos meghajtású autókat.

Három királyok

Az Audi három tanulmánnyal harangozta be a teljesen elektromos jövő képét. Ez a márkánál úgy látszik bevált módszer, mert 2014/2015-ben, szintén három koncepciót lepleztek le. Ezen járművek, ugyanúgy előfutárok voltak, mint a mostani trió.

Idén augusztusban nyitotta a sort a Sky Sphere, amely egy átváltozó művész. A kétüléses, gombnyomásra alakul át sportos nyitott autóból, zárt tetős, nagy túrakocsivá. A váltáskor, a négykerekű hossza is megnő.

A 2024-ben bemutatandó új A8-nak az előfutára lehet a GrandShpere. A sportosan elegáns autó, egy óriás négyajtós kupé, ugyanis a hossza 5,35 méter, miközben 1,39 méter magas. Természetesen elektromos hajtású és fejlett önvezetéssel rendelkezik. Az Urban Sphere egy testesebb szabadidő-autó és nagy valószínűséggel a Q8 e-tron előzetese.

Az egyre nagyobb teret kapó önvezetés miatt, a tanulmányok belsejére igen nagy hangsúlyt került. A közeljövőben ezeket inkább élettérnek lehetne nevezni. Ezért nemsokára azon versengenek a gyártók, hogy milyen kijelzőkkel, ülésekkel és kényelmi eszközökkel nyűgözzék le a vásárlót. A közeljövő egyik trendje lehet, hogy a fa alapú műszerfalat kijelzőként használják (GrandSphere).

A bajor módszer

Az Audi mellett, a BMW a másik bajor gyártó, ők az i Vision Circular koncepciójukkal teljesen másra tették a fókuszt. A kompakt, tehát 4,2 méter körüli autójukból mutattak jövőképet. Itt a hangsúly a visszaforgatásra került, ugyanis jelenleg ez a szám a BMW-nél 30 százalék, ezt belátható időn belül 50 százalékra szeretnék feltornászni. A Müncheni Autószalonon leleplezett tanulmány minden eleme 100%-ban visszaforgatott és 100%-ban visszaforgatható.

A minimalista berendezésű utastér az autó méreteihez képest hatalmas, ez a padlóban lévő akkumulátoroknak és hajtás elemeknek köszönhető.    

A kocka nincs elvetve

A Mercedes-Benz a tanulmányok terén más úton jár, mint a két ellenfele. Az EQG, az 1979 óta gyártott és kultikus modellé vált G osztály elektromos kivitelét harangozza be. Ennek a jövő autónak a széria modelljének a létrehozása lesz a legkönnyebb, mert a kiváló terepjáró alvázában kényelmesen elférnek az akkumulátorok.

Keleti áramlat   

A német prémiumoknál a pár éve már észlelhető a nyitás a keleti piacok, közelebbről Kína felé. Erre „bizonyíték” a BMW legfrissebb hódfogas óriás hűtőrácsa és az utastéri – Európában már elég bazárinak ható – üveg díszítések megjelenése pl. X7-es óriás szabadidő-autón.

A ceteket idéző óriáshűtőrács, a nemsokára érkező Mercedes Maybach csúcsmodellnek is a széria tartozéka. Talán ez is Kínának köszönhető. Ugyanis pár éve Kína nem csak a világ legnagyobb autópiaca (20,17 millió db/2020), hanem a prémium liga mindhárom tagja, itt adja el a legtöbb autót.

Európa és az európai kifinomult ízlés hanyagolása számokkal alá támasztva: sokáig az USA volt sokáig a világelső, mostanság viszont a 2020-as 14,5 millió darabbal már nem a régi önmaga. Európa 9,9 milliós 2020-as darabszáma, pedig fele a Kínainak. A világ legnépesebb országának a fejlődéséről sokat elárul, hogy 2006-ban 5,18 millió autót értékesítettek. Ezek után teljesen érhető, hogy a kínaiak ízlés világához igazodnak a gyárak.

Az EQS SUV tanulmányra visszatérve, a minden luxussal felszerelt Maybach szabadidő-autó természetesen elektromos hajtású és beharangozza, a közeljövőben érkező csúcsmodellt. A hűtőrácsa pedig óriási, és fényes.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.