Mobilitás

Kína „magnéziumhiánya” az európai autógyártást is veszélybe sodorhatja

NRGreport | 2021.10.31. 05:00

A magnéziumhiány miatt heteken belül leállhat az európai autógyártártás, mivel Kína a gyorsan emelkedő energiaárak miatt leállította magnéziumkohóit – adta hírül a Financial Times.

Míg év elején a félvezetők hiánya és a globális chiphiány okozott nehézségeket, az utóbbi időben a magnézium adja fel a leckét az autógyártóknak.

Bár elsőre talán nem is gondolnánk, a magnézium alapvető nyersanyaga az alumíniumötvözeteknek, mely növeli az alumínium szilárdságát. Alumíniumötvözetet, pedig a sebességváltóktól kezdve a kormányoszlopokon és az üléskereteken át az üzemanyag tartályfedelekig számos területen használnak az autóiparban, így az ahhoz szükséges magnézium is elengedhetetlen az autógyártáshoz.

Az energiaválság közepette, körülbelül egy hónappal ezelőtt a kínai hatóságok számos magnéziumgyártó üzem termelését leállították az energiafogyasztás visszafogása érdekében. Bár a legtöbb vállalat október eleje óta újra üzemel, a magnéziumkohók nagy része a normál kapacitásuk csak mintegy 40-50 százalékával működhet az energiacélok megvalósítsa érdekében tett országos lépések miatt.

A Global Times beszámolója szerint, Kína az új célkitűzések kapcsán egy kevésbé energiaigényes gazdaság felé halad, így várható, hogy a helyi kormányzati hatóságok a jövőben – nem csak energiahiányos időszakokban – konkrét korlátozásokat vezetnek be olyan nagy energiafogyasztású ipari tevékenységekre vonatkozóan, amilyen például a magnézium kohászat.

Az, hogy Kína mérsékelte a magnézium előállítást azért érinti súlyosan az európai autógyártókat, mert a globális magnéziumellátás 87 százaléka, az európai fogyasztásnak pedig 95 százaléka onnan származik.

Emiatt már az EU-ban is kongatják a vészharangot, főként mivel egy több tagból álló (köztük az Európai Alumínium és az Európai Acélszövetség) szakmai csoport által készített, pénteken megjelent közös tanulmány szerint az EU magnéziumkészlete, hacsak a felek nem jutnak más, a magnéziumellátás biztosítására vonatkozó egyezségre, november végén kifogyhat – hívja fel a figyelmet a Politico.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.