Trading

Mégsem mer Putyinnal dacolni a Gazprom?

NRGreport | 2021.11.09. 15:10

A Gazprom megkezdte öt európai föld alatti tárolójának novemberi feltöltési műveleteit.

A tegnapi információk szerint még az orosz elnök utasítása sem tudta rábírni az világ legnagyobb földgázkitermelőjét, hogy növelje az Európába irányuló földgázszállítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október végén szólította fel a Gazpromot, hogy az orosz föld alatti tárolókba való gázszivattyúzás november 7-8-ra eső befejezte után kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai, pontosabban ausztriai és németországi föld alatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére, ám ez nem történt meg a várt időpontig – adta hírül az MTI, majd beszámolójában azt is hozzátette, ezt a gáztőzsdéken is megérezték.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében majdnem 10 százalékkal, megawattóránként 81 euróra drágult a földgáz hétfő délelőtt, amit délután némi enyhülést követett, de így is több mint 4,5 százalékos pluszban állt a jegyzés. Emiatt a magas gázárak és az Oroszországtól való energiafüggőség miatti aggodalmak is jelentősen nőttek.

A tegnapi elmaradás után sokak számára megkönnyebbülést hozhat a Gazprom mai, Twitteren olvasható bejelentése, miszerint megkezdte öt európai föld alatti gáztárolójának novemberi feltöltési műveleteit, valamint a hozzá szükséges gázmennyiséget és útvonalakat is meghatározták.

A Portfolio összefoglalója szerint ez feltehetően annak a jele, hogy az orosz vállalat növelni fogja gázexportját Európa irányába, ugyanakkor azt is megjegyezte, a Gazprom egyelőre csak a saját tárolóinak feltöltéséről beszél, nem pedig az európai vállalati, intézményi igények kielégítése érdekében végrehajtandó plusz szállításokról, s valószínű ez tükröződik a tőzsdén is. A bejelentés óta a TTF gáztőzsdén a decemberi, vagy a későbbi szállítások ára nem csökkent, sőt, a kora délelőtti 76,5 euró/MWh-ról újból 78 euróra nőtt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.