NRGreport
Menü

Olajszállító tartályhajó mérgezheti meg milliók vizét

Fenntarthatóság | Stuth-Nagy Niki | 2021-11-10 10:20

A The Safer nevű olajszállító tartályhajó 2015 óta dekkol Jemen partjainál – egy akkori konfliktus miatt nem engedték tovább. Egy friss kutatás most arra figyelmeztet: milliók ivóvizét mérgezheti meg a hajó, ha nem tesznek ellene valamit.

A Nature Sustainability tudományos folyóiratban nagyon aggasztó tanulmány jelent meg: egy Jemen partjainál veszteglő olajszállító tartályhajó komoly humanitárius és egészségügyi veszélyt jelenthet akár milliók életére, ha nem kezdenek vele valamit. A tanker még 2015-ben rekedt meg a területen, mert a háborús viszonyok miatt nem tudott tovább haladni – azóta azonban ott dekkol, a víz pedig lassan kimarja, ami hosszú távon komoly katasztrófához vezethet.

„Egy esetleges olajkiömlés a Vörös-tengerrel határos országokra környezetvédelmi, gazdasági és közegészségügyi fenyegetést jelenthet” – írják a kutatás szerzői.

A hajó jelenleg 4,8 tengeri mérföldre dekkol Jemen vörös-tengeri partszakaszától. 1,1 millió hordónyi olaj van a testében, ez több mint négyszer annyi, mint amennyi 1989-ben az Exxon Valdezből kijutott a környezetbe. Szakértők nagyon aggódnak, hogy az olaj az egyébként is sérülékeny, és a klímaváltozás miatt megtépázott Vörös-tengerbe jut.

Az elhúzódó konfliktusok és blokádok miatt a hajó állapota egyre romlik, mivel a karbantartásáért felelős emberek túlnyomó többsége már nincs ott – figyelmeztetett a tanulmány egyik szerzője, Benjamin Huynh, a Stanford Egyetem kutatója. „A fedélzeten csak nagyon kicsi legénység maradt, amely megteszi, amit tud, de beavatkozás hiányában nem lehet elkerülni a katasztrófát.”

Szakértők szerint két okból kezdhet el szivárogni a hajóból olaj: az egyik az, hogy a hajó anyaga egyszerűen elfárad, megreped, kilyukad, és az olaj kijut a környezetbe. A másik az, hogy egy esetleges konfliktus következtében a hajóra lőnek, és rossz helyen találják el. Esetleg még gázok felhalmozódása miatt is égés keletkezhet.

A kutatók modellezték, mi történne, ha valami ilyesmi bekövetkezne. Az első 24 órában az olaj nagyjából 51 százaléka elpárologna, 6-10 napon belül a maradék elérné Jemen nyugati partszakaszát, az olaj 39 százaléka a víz felszínén maradna ekkor már. Két hét alatt eljutna Jemen legfontosabb kikötőibe, három hét alatt pedig Szaúd-Arábiát és Eritreiát is elérné.

A humanitárius probléma brutális volna: Jemen így is háborús övezet, és leginkább segélyekre támaszkodik a túléléshez, amelyek a legfontosabb kikötőin keresztül érkeznek az országba. Ha ezek a kikötők járhatatlanná válnának, az országban komoly humanitárius katasztrófa törhetne ki – még annál is nagyobb, mint amit most átélnek. Arról nem is beszélve, hogy az olajkiömlés az ivóvizet is veszélyeztetné, ami milliókat sodorhatna veszélybe.

Főkép: illusztráció, kris krüg, Wikimedia Commons

Stuth-Nagy Niki | Forrás: Treehugger