Mobilitás

Pure ETCR – hogyan tovább?

Benedek Attila | 2021.11.10. 10:10

Ha a szaksajtót vagy a fősodratú médiát nézzük, rengeteg hír szól az elektromos autókról. A villanyhajtás népszerűsítésére kiválóan alkalmas a túrakocsi versenyzés, amely 2022-ben szintet lép.

Még nem látni annyira tisztán, hogy Zengő Motorsport mekkora tettet hajtott végre azzal, hogy a svéd világbajnok pilótája megnyerte a Pure ETCR bajnoki címét. És a hazai alakulat pedig a csapatok harcát. A túrakocsizás új korszakának hajnalán, az úttörők valódi szerepe ritkán látszik igazán. Később, visszakövetve látható jól, hogy a magyar csapat mekkora tettet hajtott végre.    

Az elektromos autókkal vívott túrakocsi versenyzés első lépése 2018-ban indult, amikor a Genfi Autószalonon leleplezték az első versenygépet. A Covid-19 összekuszálta az indulást és csak idén léptek pályára a versenyautók, a ralikrosszt idéző, rövid pörgős futamokkal. Ez kezdésnek jó volt, jövőre már magasabb szinten zajlik a küzdelem. 

Energia átvitel        

A politika által is „ezerrel” nyomott elektromos autózás már egész jól elindult, de a töltőhálózat fejlesztési sebessége és az autók drágasága még komoly akadályt képez. Plusz ott az elfogadottság, amelyen szintén lehet csiszolni. Ebbe a villamosítási hullámba kiválóan illenek az elektromos túrakocsik, amelyek tovább pörgetik az elektromos járművekről szóló híreket. Így növelve a műfaj népszerűségét. Ezzel gyorsítják az átállást a mai kőolaj alapú autózásról, az elvileg tisztább, fenntarthatóbb elektromosra.

Így az autóversenyzés, mint szórakoztatási forma, ebben az átmeneti időszakban komoly szerepet kap. Nem csak azt, hogy az autógyáraknak kiváló reklámozási és imázs építési lehetőség. Hanem azt, hogy az új technológiát komolyan népszerűsítse.

Egy szinttel feljebb

A Pure ETCR malmára hajthatja a vizet az is, hogy a Formula E-t elhagyta a német prémium hármas, azaz az Audi, BMW és a Mercedes. Újabb gyártók becsábítására pedig igen jól jön, hogy jövőre már a Pure ETCR-t világ kupa szintre emelik. Ahol a vezetői világkupa cím mellett, a gyártókat is jutalmazzák a jól hangzó titulussal. A szint lépés mellett pozitívum, hogy nyolc fordulót terveznek, ami a hat európai helyszín mellett, két ázsiait jelent. Ez már elég csábító lehet a gyáraknak, amelyből egyelőre három harcol, az Alfa Romeo, a Cupra és a Hyundai. Ezek mellett remélhetőleg erőre kap az MG, amely szintén fejlesztett elektromos versenyautót. A kínai tulajdonban lévő hajdani patinás angol márka terjeszkedik Európában, úgyhogy nekik jól jönne az extra népszerűsítés.  

Egy kis hidrogén

Nem csak az elektromos árammal működő, rövid ideig 680 lóerőt tudó autót mutatják a környezettudatosságot. A versenygépek töltése már idén is, fenntartható forrásból származó hidrogénnel működő üzemanyagcellával történt. Így teljesen zöld a versenyautók energia felhasználása. 

Csatlakozási hírek

A fentebb vázolt, zöldbe csomagolt versenyzést az Eurosport mellett még sok más csatorna is közvetíti. Ez és a világ kupa rang bevonzhat új gyártókat is. Az egyik érdeklődő a BMW, amely idén már kiküldte a futamokra a szakembereit, hogy mérjék fel a terepet. A kék-fehérek sport részlege pedig mérlegeli, hogy számukra milyen lehetőségeket rejt az elektromos túraautózás. Más márkák színrelépéséről egyelőre nincs publikus információ, az igazán nagy áttörés 2023-ban lehetséges, amikor már lefutott az első világ kupa és gyárak látják a műfaj rohamos fejlődését.

A Pure ETCR-t szervező Eurosport Events egyébként több vasat tart a tűzben: ők tervezik az Electric GT-t, azaz az elektromos sportkocsikkal történő versenyzés elindítását is.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.