Mobilitás

Bentley, Rolls-Royce – Második generációs bioüzemanyag és elektromos hajtás

Benedek Attila | 2021.11.11. 04:00

Érdemes a háttérrel indítani, ami megmutatja, hogy az átlagembertől milyen messzire találhatók a kékvérű angol autók. Az átlagos márkák fölé pozícionálták a prémium gyártmányokat, amelyek árban, és a felvonultatott technológiában – az esetek nagy részében – fentebb helyezkednek el a hétköznapibb társaiknál. A prémium gyártmányokra példa az Audi, BMW, Mercedes-Benz és a Lexus. Ezeknél a felső sávot a kimagaslóan felszerelt modellek jelenti, ahol a vételár könnyedén eléri az 50-60 millió forintot.     

Fölöttük találhatók a kékvérűek ligája, ez a Rolls-Royce, Bentley és a Mercedes-Benz Maybach vadászterülete. Ide sorolható még néhány sportautó gyártó is, ahol a belépő modellek árban az említett szinten vagy inkább fölötte kezdődnek.              

Muszáj zöldíteni

Az évente 8-10 ezer legyártott autó ellenére, a fenti márkáknak is be kell állniuk a sorba és váltaniuk kell a zöld irányba. A legfrissebb hír a Bentley-től, hogy a második generációs bioüzemanyaggal kísérleteznek. (Az e-fuel, szintetikus üzemanyag, kék benzin néven is futó kísérletekről itt és itt olvashat.)

Az EN228-as előírásnak megfelelő, tehát kutakon tankolható benzinnel azonos a kísérletben használt bioüzemanyag. Ezért a Bentley Flying Spur motorján nem kellett változtatni semmit. A felhasznált hajtóanyag alapja széna és más növényi hulladék, ebből etanolt készítenek – majd extra energia bevitellel – a rövid szénhidrogén molekulákat meghosszabbítják. Így született meg a limuzin zöld benzinje.

Hogy a kísérlet helye miért Izland, arra a válasz egyszerű: a sziget elektromos energia ellátásának a 75 százalékát a víz segítségével termelt energia adja, a maradék 25-öt pedig geotermikus. Ez extrém zöld és remekül mutat a sajtóanyagban, azaz a sajtóban.

45 százalékos széndioxid csökkentés

Hogy a szuper zöld üzemanyagot előállító Corytonnal történő kísérletezés nagyobbat szóljon, Izlandon autóztak egy kiadósat. A csodálatos tájakon 773 kilométert futottak a tölthető hibrid modelljükkel. A látványos kísérlet célja annak a szétkürtölése, hogy második generációs bioüzemanyagot tankoltak. Aminek az előállításához, geotermikus energiából származó elektromos áramot használtak. Ezért a teljes ciklust nézve, magyarul wheel to wheel: 45 százalékkal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe, mint a hagyományos forrásból származó benzin előállításánál. A zöld üzemanyag literenkénti áráról nem adtak ki információt.

Készül az elektromos Rolls-Royce

A Rolls-Royce sajtósai leporolták a történelemkönyveket, így egész komoly marketing maszlaggal támasztották alá, hogy ők nagyon úttörők az elektromos hajtás terén. A fő vonalat Sir Henry Royce (1863-1933) szakmai életútja képviselte, aki az elsők között tanulta ki mérnökség, elektromosságra specializálódó részét. Majd megemlítik Charles Rolls (1877-1910) kísérleteit a Columbia típussal, ami amerikai elektromos autó volt.A lényeg, hogy a Rolls kihasználja az anyacégének a komoly elektromos autós tapasztalatát (BMW). Ezért már a Föld legzordabb vidékein és a legmegerőltetőbb útvonalain tesztelik az első tisztán elektromos modelljük prototípusait. A Spectre néven futó újdonság, 2023 negyedik negyedévében kerül a piacra. A tervek szerint 2,5 millió kilométeren át nyúzzák a szuper csendes autókat. Ezért a Rolls is letette a névjegyét a tisztán elektromos hajtás mellett.

Covid-19 és kékvérű eladások

Csodák nincsenek, ahogy a 2009-es gazdasági válság, így a Covid-19 sem hatotta meg különösebben a világ legdrágább autóinak a vevőkörét. A Bentley-nél a számok a következőképpen alakultak: 2019 első félévében 4785 autót adtak el, miközben 834,8 millió Euró folyt be a kasszába. A következő esztendőben, ezek a számok már 860 millió Eurót és 4918 eladott négykerekűt mutattak. Idén 7199 legyártott autóra és 1,33 milliárd Euróra módosultak az értékek.

A Rolls-nál 2021 első féléve 2989 darabos eladást mutatott, az esztendő első kilenc hónapja pedig 4318-at. Az első féléves érték, 91,1 százalékkal múlja felül a 2020-as évet, ahol a rossz eredményt a gyár vírus miatti leállása okozta.  

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.