Rezsi

Ezért az ablakcsere az egyik leginkább környezetbarát dolog, amit a lakásával tehet

Stuth-Nagy Niki | 2021.11.11. 11:14

Rengeteg tippet és trükköt adunk, hogyan varázsolhatná energiahatékonnyá a lakását, a legfontosabb dolog azonban, amit ennek érdekében megtehet, az az, ha a szigetelésre odafigyel – ezt pedig az ablakoknál érdemes elkezdeni.

Sok energiahatékonysági átalakítás egy lakáson, pláne egy házon, nagyon drága lehet – sokaknak nincs lehetőségük például napelemekbe fektetni, vagy teljes renovációra adni a fejüket. Azzal viszont valóban rengeteg pénzt lehet spórolni, ha az ember otthona energiahatékony, és ennek egyik legfontosabb eleme az, hogy megfelelően szigeteljen. Az is nagyon fontos, hogy megfelelő szigetelés nélkül nincs is értelme belevágni bármilyen más projektbe, hiszen a hűtés-fűtés a leginkább energiaigényes funkciója egy otthonnak. A szigetelés kulcsa és első lépése mindig a nyílászárók cseréje kell, hogy legyen – enélkül ugyanis kiszökik a meleg, bejön a hideg, és fordítva, mind az épület hűtése, mind a fűtése teljesen hatástalan lesz.

Ha új ablakokat választ otthonába, annak többről kell szólnia, mint egyszerűen a megfelelő stílus megtalálása. Ma végre az ablakokat úgy kezeljük, ahogyan kell – nemcsak a megfelelő külsőre adunk, hanem figyelünk a por és allergének elleni védelemtől a beltéri hőmérséklet szabályozásáig át mindenre.

Az energiahatékony ablakokat úgy tervezték, hogy minimálisra csökkentsék a hőveszteséget az otthonon belül, ami azt jelenti, hogy a fűtőberendezéseknek nem kell túlórázniuk, hogy pótolják az elveszett hőt. Ehelyett az ilyen típusú ablakok lehetővé teszik a beltéri hőmérséklet természetes szabályozását, ami kényelmesebb, és mindenképpen olcsóbb, mintha kompenzálni kellene.

Fontos tudni, hogy a megfelelő ablakok nemcsak a hideget vagy a meleget tartják kinn, hanem a szálló port is, így ha valaki olyan területen él, ahol nagy a szmog, vagy a légszennyezettség valamilyen más oknál fogva, a jól szigetelő ablakok ezen is segíthetnek.

Nagyon sok mindenen múlhat az, hogy kinek melyik ablak a megfelelő. Gondolni kell az anyagára (fa, vinil vagy alumínium), és arra is, hogy dupla, esetleg tripla ablakrétegről legyen szó. A dupla üvegezésű ablakok keretében két üvegtábla van, amelyeket egy szigetelő légzseb választ el egymástól, ez megvédi a belső teret a külső hidegtől vagy melegtől. Hasonlóan a háromrétegű ablakokat is ugyanolyan tulajdonságokkal tervezik, de három üvegtáblát és még jobb hőtartást kínálnak, mint a kétrétegű ablakok.

A megfelelő választás nyilván a lakás vagy ház, a környezet, az időjárási viszonyok és a ráfordítható összeg függvénye – mindenkinek más lesz az, ami belefér, és ami a legideálisabb számára. Egy légszennyezett, hideg területen jobb szigetelésre lesz szükség, mint egy melegebb, időjárási szélsőségekkel kevésbé rendelkező, vidéki jó levegős környezetben – ezért érdemes szakértő segítségét kérni a témában.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.