Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A hidrogén lehet a jövő energiarendszerének hiányzó kirakós darabja

NRGreport | 2021.11.12. 05:00

Meghatározó lesz a hidrogén szerepe a dekarbonizációs célok elérésében Ságvári Pál szerint.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese moderátorként vezette az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) által szervezett konferenciát, melynek témája az energiaágazat hidrogénnel kapcsolatos kilátásai voltak. A virtuális eseményen 44 országból 93 résztvevő vett részt.

Ságvári Pál a konferencián kiemelte, a hidrogénnek jelentős szerepe lesz az energiamix jövőbeli dekarbonizációjában:

A hidrogén alapvetően a jövő energiarendszerének hiányzó kirakós darabja lehet, hiszen sokoldalúan felhasználható az iparban, a közlekedésben, a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában és a fűtésben egyaránt".  – fogalmazott MEKH elnökhelyettese.

Ezenkívül azt is hozzátette, napjainkban a hidrogént még többnyire fosszilis alapanyagokból és fosszilis energia felhasználásával állítják elő, azonban egyre aktuálisabb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy a hidrogén miként foglalhatja el helyét a szén-dioxid-kibocsátásmentes energiamixben.

A MEKH elnökhelyettese azt is elmondta, 2020-ban az Európai Unió is nyilvánosságra hozta a hidrogénnel kapcsolatos hosszú távú terveit, ami alapján már több ország is dolgozik a saját nemzeti hidrogénstratégiája kialakításán. Kiemelte, hogy Magyarország 2021. júniusában már közzé is tette saját nemzeti stratégiáját.

A hidrogén bevezetését szolgáló első lépések tehát már EU-s szinten és itthon is megtörténtek: elindultak az első kísérleti, kutatási és fejlesztési projektek, valamint élénk vita zajlik a szabályozási keretrendszer kialakításáról, melynek kulcsfontosságú tényezője lesz az Európai Bizottság decemberre várható javaslata az új gázszabályozási csomagról.

Augusztusi beszámolónkban is említettük,  év végéig a Bizottság javaslatokat fog előterjeszteni a hidrogénre és a gázpiacok szén-dioxid-mentesítésére vonatkozóan, hogy meghatározza az ezen ágazatokra vonatkozó szabályozási megközelítést. A csomagban várhatóan többféle módon is támogatja majd a hidrogén használatát, hiszen az EU már korábban kijelentette, hidrogénszuperhatalommá kíván válni.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.