Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Climate Group EV100 – Összefogás a klímacélok gyorsabb elérésért

Benedek Attila | 2021.11.12. 23:00

Első pillantásra zöld mosás gyanús a világ 100 legnagyobb cégének az önkéntes vállalása. Az egyik fő céljuk, az elektromos autózás gyors elterjesztése.

Szerencsére akad rengeteg cselekvés és eredmény is, így messze kerülünk a ma divatos, a public relations részleg által kreált látszat zöldségtől. Azaz a zöld mosástól vagy az angolból átvett green washingtól. Ez a fogalom annyit jelent, hogy a vállalat vagy az adott tevékenység leginkább a kiadott sajtóközleményeiben zöld, miközben közel sincs annyi cselekvés és eredmény ebben az irányban, mint amit mutatnak. 

Az EV100

A klíma változás sürgősségét, a fősodratú média egy ideje már a csúcsra járatja. A helyzeten történő változtatás igénye régebbi, ezért jött létre néhány éve az Climate Group EV100. Ez a társulás a világ 100 legnagyobb cégét tömöríti, de szerencsére már túllépték ezt a számot. A lényege az együttműködésüknek, hogy önkéntes alapon vállalnak széndioxid kibocsátással kapcsolatban kemény célokat. Az egyik legfőbb, hogy az autóparkjukat elektromosra cserélik 2030-ig. A tagokról itt tájékozódhat, ennél izgalmasabb, hogy a név mellett ott a vállalásuk is. Magyar céget nem találtunk a jelenleg 120 multit számláló listában. 

Mivel komoly tőke erővel rendelkeznek, így az elektromobilitást ők könnyebben megtudják valósítani. A váltással az is jár, hogy nem csak az autóparkjukat cserélik le, hanem saját töltőhálózatot is telepítenek. Így a megszokott fosszilis hajtóanyagokról – idővel át tudnak állni – a remélhetőleg minél inkább tiszta forrásból származó elektromosra.

A gyorsító

Amiért működik az EV100 az a következő: a nagy cégeknek elemi érdekük a váltás a tiszta üzemű autókra, mert ezzel kivédenek rengeteg támadást. Ugyanis ha manapság nem tesznek látható lépéseket a klíma célok elérése érdekében, akkor ennek nem csak az a vége, hogy üzleti körökben rossz lesz a hírük. Ezt tetézi, hogy a hitelezők, a részvényesek és a partnerek is elfordulnak tőlük, és ebből látható pénzügyi veszteségek adódnak.

A mennyiségi hatás

A legfőbb ok az EV100 működőképességére, hogy pár éven belül, komoly gyorsító hatást tud kiváltani az autóiparban. Ez nem csak úgy történik, hogy a világ legnagyobb lízing cégei egyre több elektromos autót szereznek be és kínálnak az ügyfeleknek. Vagy a vállalat dolgozóit, elektromos járgányokba ültetik. Ez is gyarapítja a zöld autók számát. Az egyik legkomolyabb áttörést a futárautók hozzák, amelyek rendesen kiveszik részüket az átállásból.    

Az előbb vázolt folyamat, évről-évre, egyre jobban gyorsítja a zöld autótechnológia terjedését, mert igen komoly számokat produkálnak. Ezért nagyobb tempóban fognak csökkenni az akkumulátor és a hidrogén üzemanyagcella árak. A töltőállomások gyarapodása szintén nagyobb sebességgel fog történni, legyen szó hidrogénről vagy elektromosról.

Futárautók és a számok

A Covid-19-nek is köszönhetően, komolyat emelkedett a házhoz szállítási üzletág, legyen szó étel kihordásról vagy csomagszállításról. Az igazán erőteljes áttörés az utóbbi területtől várható. A sok óriáscég közül kiemelkedik az Amazon, amely szép mennyiségű, a saját céljaira kifejlesztett futárautót rendelt a Riviantól. Ez kerek 100 ezer, amiből 2022 év végig, 10 ezret kell leszállítania az elektromos autókat gyártó startupnak. A hátralévő mennyiség pedig 2030-ig kerül a céghez. Így a kék, barátságos arcú autókból eljut Európába is jó néhány.   

Az amerikai posta, hasonlóan nagyban gondolkodik, az általuk kiírt pályázat egyik nyertese a Workhorse, amely az évek alatt 186 ezer darab, elektromos postás autót fog szállítani az állami cégnek. Ezek azok mennyiségek és nagyságrendek, amelyek évről évre, egyre jobban bepörgetik az elektromos autós üzletágat. A személyautós vonalat, a Lyft és az Über sofőrök kedvezményes elektromos autóhoz jutásával húzzák fel. Ez szintén komoly darabszámokat tud biztosítani.    

A végére maradtak az EV100 konkrét számai. Ez mutatja meg igazán a cégek nagyságát és azt, hogy ekkora mennyiségű jármű zölddé tétele, miként pörgeti be az elektromos autók gyártását. A társulásban lévő cégek flottáját ha összeadjuk, akkor 4,8 millió darab autó lesz a végeredmény… Viszonyításképpen: a hazai teljes autópark 2020-ban 2364706 járművet számlált, tehát kb. ennek a felét.                                                             

A Climate Group EV100 tagjai, az alapítás óta 2090 helyen létesítettek töltőállomást, ez összesen 16 882 darab töltési helyet jelent. Az elektromos autó flotta a cégeknél 2020-ban, világszerte 30845 darabot számlált, a legnagyobb lízingcégek pedig 100383 tisztán elektromos autót adtak bérbe.

 

Kép forrása:assets.aboutamazon.com

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.