Szabályozás

Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 tanúsítását

NRGreport | 2021.11.16. 17:00

A német energiaügyi szabályozó hatóság közölte, felfüggesztette az Északi Áramlat-2 gázvezeték tanúsítási eljárását és beleegyezett, hogy meghallgatja Ukrajna aggályait a projekttel kapcsolatban, ezzel növelve a Moszkvával folytatott geopolitikai harc tétjét.

A Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat-2, mely képes megduplázni a Moszkvából Németországba irányuló gázexportot, építése óta már többször váltott ki heves szembenállást mind az Egyesült-Államok, mind az európai országok részéről.

A vezetékkel kapcsolatos Európát érintő egyik fő ellenérv, hogy Európa a gázellátás tekintetében még inkább függővé válhat Oroszországtól, így többen hevesen tiltakoznak az engedélyezés ellen. Ukrajna, mely eddig a szállítási útvonalon helyezkedett el, ami miatt fontos tranzitdíjban részesült, s melyet az új vezeték elkerül, szintén ellenzi az orosz vezetésű projektet. A Naftogaz és a GTSOU ukrán gázipari vállalatok még pályáztak is, hogy részt vehessenek a németországi tanúsítási eljárásában, amibe végül meghívást kaptak a német energiaügyi szabályozó hatóságtól.

A hatóság kedden kijelentette, hogy a svájci székhelyű konzorciumnak a német jog szerint kell céget alapítania a működési engedély megszerzéséhez. – számolt be a hírről több neves hírportál, többek között, a Reuters és a BBC.

A svájci vállalat, bár nem akar német vállalattá alakulni, a német jogrendnek való megfelelés érdekében úgy döntött, egy leányvállalatot hoz létre, amely a vezeték Németország területén lévő szakaszáról gondoskodik.

A német szabályozó hatóság a tanúsítási eljárást csak akkor fogja elvégezni, miután a főbb eszközök és a személyzeti költségvetések átkerültek a német leányvállalathoz, így azonban, nem tudni mikorra várható a gázvezeték üzembe helyezése.

Az Északi Áramlat-2 kivitelezői a következőképp nyilatkoztak a történtekről: "Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kommentáljuk az eljárás részleteit, annak lehetséges időtartamát és a vezeték üzembe helyezésének ütemezésére gyakorolt hatásait”.

A döntés hónapokkal késleltetheti a gázvezeték üzembe helyezését, és még ha meg is kapja a német jóváhagyást, az Európai Bizottságtól is zöld utat kell kapnia.

Bár a Kreml először nem válaszolt az újságírók megkeresésére, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának elnökhelyettese a TASZSZ hírügynökségnek elmondta "Bármilyen késedelem a gázvezeték tanúsításában, annál is inkább a tél előestéjén, az Európai Unió érdekein kívül áll, ez kétségtelen".

A Financial Times beszámolója szerint, Boris Johnson brit kormányfő figyelmeztetett, az EU „választás” előtt áll: „kitart Ukrajna mellett” vagy az Északi Áramlat-2 gázvezeték jóváhagyása mellett dönt.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.