Innováció

Fennállásának legjobb első háromnegyedévét zárta az ALTEO

NRGreport | 2021.11.16. 07:30

Az ALTEO 2020-as eredményeit is felülmúlva a cég fennállásának legjobb eredményszámait produkálta az év első kilenc hónapjában, megnégyszerezve konszolidált nettó profitját közölte az ALTEO Nyrt. sajtóközleményében.

Az első negyedév tendenciáját követték az ALTEO Nyrt. eredményei az azt követő hónapokban is. A tavalyi év azonos időszakához képest 315 százalékkal nőtt az ALTEO Nyrt. IFRS standardok szerinti, nem auditált, konszolidált nettó eredménye, elérve a 4,9 milliárd forintot, amely rekord a vállalat történetében. A konszolidált EBITDA megközelítette a 9,7 milliárd forintot, ami 119 százalékos bővülés a bázishoz képest, és jelentős részben a hő- és villamosenergia termelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményességére vezethető vissza. Utóbbit nagyon kedvezően érintette, hogy tavaly 18 MW-val bővültek a központ gázmotoros kapacitásai, ahogyan az is, hogy a bázisidőszakhoz mérten robbanásszerűen nőttek a kiegyenlítő energiaárak és a kapacitásértékesítési átlagárak.

Szintén hozzájárult az EBITDA növekedéséhez a megújuló energia-alapú energiatermelési tevékenység: a tavaly akvirált 15 MW-s szélerőműpark, melyről már korábban beszámoltunk, és a felújított gibárti vízerőmű egyaránt jól teljesített. A többleteredményben a tavalyi évben a pandémia által leginkább sújtott energia-kereskedelmi szegmens is jelentős szerepet játszott: az üzletág eredményessége szintén új csúcsot ért el – áll az ALTEO Nyrt. hivatalos sajtóközleményében.

Chikán Attila vezérigazgató ismét megerősítette: az eredeti tervek mentén haladnak tovább a 2024-ig tartó beruházási program megvalósításával, azaz a Szabályozási Központ és ipari energiaszolgáltatási képességeik fejlesztésével.

Az ALTEO energiatároló projektjének eredményessége tagadhatatlan.  Az említett beruházási program jegyében – de már a harmadik negyedév zárását követően – újabb, 5 MW-os energiatároló egységet helyeztek üzembe a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén. Szintén a városhoz kapcsolódó fejlemény, hogy az ALTEO újabb tízéves időszakra nyerte el a jogot arra, hogy a kazincbarcikai távfűtéshez nyújtson hőellátást. Az innovatív megoldásokkal, például az elektromos autók akkumulátorainak hasznosítási képességével felvértezett kazincbarcikai energiatároló már a második hasonló hazai fejlesztése az ALTEO-nak, miután 2018-ban elsőként létesített Magyarországon ipari léptékű energiatárolót a zuglói erőművénél.

Címlapkép forrása: alteo.hu

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.