NRGreport
Menü

Fennállásának legjobb első háromnegyedévét zárta az ALTEO

Innováció | NRGreport | 2021-11-16 08:30

Az ALTEO 2020-as eredményeit is felülmúlva a cég fennállásának legjobb eredményszámait produkálta az év első kilenc hónapjában, megnégyszerezve konszolidált nettó profitját - közölte az ALTEO Nyrt. sajtóközleményében.

Az első negyedév tendenciáját követték az ALTEO Nyrt. eredményei az azt követő hónapokban is. A tavalyi év azonos időszakához képest 315 százalékkal nőtt az ALTEO Nyrt. IFRS standardok szerinti, nem auditált, konszolidált nettó eredménye, elérve a 4,9 milliárd forintot, amely rekord a vállalat történetében. A konszolidált EBITDA megközelítette a 9,7 milliárd forintot, ami 119 százalékos bővülés a bázishoz képest, és jelentős részben a hő- és villamosenergia termelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményességére vezethető vissza. Utóbbit nagyon kedvezően érintette, hogy tavaly 18 MW-val bővültek a központ gázmotoros kapacitásai, ahogyan az is, hogy a bázisidőszakhoz mérten robbanásszerűen nőttek a kiegyenlítő energiaárak és a kapacitásértékesítési átlagárak.

Szintén hozzájárult az EBITDA növekedéséhez a megújuló energia-alapú energiatermelési tevékenység: a tavaly akvirált 15 MW-s szélerőműpark, melyről már korábban beszámoltunk, és a felújított gibárti vízerőmű egyaránt jól teljesített. A többleteredményben a tavalyi évben a pandémia által leginkább sújtott energia-kereskedelmi szegmens is jelentős szerepet játszott: az üzletág eredményessége szintén új csúcsot ért el - áll az ALTEO Nyrt. hivatalos sajtóközleményében.

Chikán Attila vezérigazgató ismét megerősítette: az eredeti tervek mentén haladnak tovább a 2024-ig tartó beruházási program megvalósításával, azaz a Szabályozási Központ és ipari energiaszolgáltatási képességeik fejlesztésével.

Az ALTEO energiatároló projektjének eredményessége tagadhatatlan.  Az említett beruházási program jegyében – de már a harmadik negyedév zárását követően – újabb, 5 MW-os energiatároló egységet helyeztek üzembe a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén. Szintén a városhoz kapcsolódó fejlemény, hogy az ALTEO újabb tízéves időszakra nyerte el a jogot arra, hogy a kazincbarcikai távfűtéshez nyújtson hőellátást. Az innovatív megoldásokkal, például az elektromos autók akkumulátorainak hasznosítási képességével felvértezett kazincbarcikai energiatároló már a második hasonló hazai fejlesztése az ALTEO-nak, miután 2018-ban elsőként létesített Magyarországon ipari léptékű energiatárolót a zuglói erőművénél.

Címlapkép forrása: alteo.hu

 

NRGreport | Forrás: ALTEO