Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Csendesedik a madárdal a klímaváltozás miatt

Stuth-Nagy Niki | 2021.11.17. 10:29

Aki szereti a reggeli madárcsicsergést, annak van egy kifejezetten rossz hírünk: kutatások kimutatták, hogy a klímaváltozás hatására csendesedik a madárdal.

Kutatások kimutatták, hogy a természetben eltöltött idő jó hatással van az ember mentális és fizikai egészségére is – ennek legalább egy része köthető a természet hangjaihoz is, így többek között a madárcsicsergéshez. Aki egyébként is szereti hallgatni, ahogy a közeli fákon csacsognak a madarak, annak van egy rossz hírünk: a klímaváltozás felgyorsulásával a madárdal is egyre halkul, ez a jelenség már az elmúlt 25 évben is tetten érhető.

A Kelet-Angliai Egyetem szakértőinek vezetésével irányított nemzetközi kutatócsoport új módszert fejlesztett ki a madárdalok vizsgálatára: a civil tudományos madármegfigyelési adatok és az egyes vadon élő fajok felvételeinek kombinálásával több mint 200 ezer helyszínről gyűjtött adatokat az elmúlt 25 évben. Megállapították, hogy alapvetően a madarak számának csökkenése és a fajok elterjedésének változása befolyásolja a madárdal összetételét. A történelmi feljegyzések egyértelműen nem a legmegbízhatóbbak a témában, ezért kellett új módszereket bevetni a megfigyelések érdekében.

A kutatók különböző adatbázisokat használtak, hogy madárdalokról össze tudjanak rakni hangtérképeket. Ezután számszerűsítették a hangzásképek akusztikai jellemzőit négy index segítségével, amelyeket az akusztikus energiák frekvenciális és időbeli eloszlásának mérésére terveztek. Mindegyik index a dal összetettségét és változatosságát vizsgálta több faj esetében. Emellett számszerűsítették az egyes hangzásképek sokszínűségét és intenzitását is. Hogy ez mit jelent egyszerűbben? Térképet csináltak arról, hol mennyire sokszínű és hangos a madarak éneke.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a madárdal halkul, és kevésbé sokszínű, ráadásul ahogy a globális felmelegedés súlyosbodik, úgy lesz ez egyre problémásabb. A kutatók nem igazán tudják megjósolni, hogy merre és milyen madarak egyedszáma fog jobban csökkenni, de az összefüggést megtalálták a populáció csökkenése és a madárdal változatossága és hangereje között. Az sem mindegy, hogy milyen madárfajok egyedszáma csökken: az olyan gazdag és bonyolult dalokat éneklő fajok elvesztése, mint például a pacsirta vagy a csalogány, valószínűleg nagyobb hatással lesz a hangzásvilág összetettségére, mint egy sirályfaj egyedszámának csökkenése.

A kutatók kiemelik, hogy ez nemcsak a természetre nézve problémás, hanem az emberi mentális és fizikai egészség szempontjából sem szerencsés. A madárdal fontos részét képezi annak a bonyolult folyamatnak, amellyel a természethez kapcsolódunk, ha ez elhalkul, ez a kötelék is gyengébb lesz, ez pedig mentálisan és fizikálisan is hatással lehet az emberi egészségre. Ráadásul a madarakkal általában a hangjuk alapján tudunk kapcsolódni, hiszen ritkábban látjuk őket – így ezzel az állattal is szűnik a kontaktusunk, ahogy a klímaváltozás miatt csökken az egyedszámuk.

 

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.