Szabályozás

Kétirányúsíthatják az osztrák-magyar gázvezetéket

NRGreport | 2021.11.17. 12:10

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta a szolidaritás alapú földgázszállítás lehetőségét Ausztria felé.

Az energiahivatal, miután az Európai Bizottság felhívásának megfelelően elvégezte a magyar-osztrák összekötő vezeték kétirányúsítására vonatkozó korábbi mentesség felülvizsgálatát, jóváhagyta a két érintett szállítási rendszerüzemeltető projektjavaslatát, mely szolidaritási mechanizmus alapján biztosít lehetőséget földgázkiszállításra Ausztria irányába – írja az MTI az energiahivatal közleményére hivatkozva.

A MEKH tájékoztatója szerint a magyar és az osztrák szállítási rendszerüzemeltetők által kidolgozott projektjavaslat megállapítja, hogy a meglévő mosonmagyaróvári határkeresztezési pont  eredetileg osztrák-magyar egyirányú csővezetékként épült, mindazonáltal a meglévő földgázrendszer minden további fejlesztés és infrastrukturális beruházás nélkül képes kétirányú földgázszállításra is, ami megfelel a legkisebb költség elvének.

A magyar és az osztrák fél által előkészített, és a  MEKH által jóváhagyott projektjavaslat szerint a mosonmagyaróvári határkeresztező ponton akkor lehetséges kiszállítás, ha Ausztria az ország biztonságos földgázellátásnak esetleges zavara esetén szolidaritási kéréssel fordul Magyarországhoz. 

A maximális gázmennyiség kiszállítása csak akkor történhet meg, ha az adott gáznapon a magyar belföldi földgázfogyasztás nem haladja meg a 643 millió kilowattóra (kWh) szintet, és Magyarország területén a gáznapi középhőmérséklet meghaladja a -4°C-t.

A projektjavaslatot jóváhagyó határozatot a MEKH a jogszabályi előírásoknak megfelelően megküldte az Energiaszabályozók Európai Uniós Ügynökségének (ACER) és az Európai Bizottságnak. Az ACER három hónapon belül véleményt nyilvánít a határozatról, ezt követően pedig a Bizottságnak négy hónap áll a rendelkezésére, hogy a döntéssel kapcsolatban módosításokat kérhessen. 

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.