Vállalatok

Úszó szélerőmű projektben szerzett részesedést a Shell

NRGreport | 2021.11.18. 21:14

A Royal Dutch Shell (RDSa.L) a mai napon közölte, hogy 51%-os részesedést szerzett egy Írország nyugati partjainál lévő, akár 1,35 gigawatt villamos energia kapacitás fejlesztését célzó úszó szélerőmű projektben.

A Shell a Western Star vállalkozásban való részesedést a Simply Blue Group ír fejlesztő cégtől vásárolta meg egy meg nem nevezett összegért.

Az úszó tengeri szélenergia-technológia még gyerekcipőben jár, de óriási energiaforrások felszabadítására van lehetőség a tengeri vizek mélyén.

A Simply Blue Group és a Shell úszó szélenergia-szakértői által fejlesztett projektet két szakaszban, 300-450 megawattos és 700-900 megawattos kapacitással fogják megvalósítani. Ez több mint egymillió ír otthon energiaellátásának felel meg – közölte a Shell.

A tengeri szélerőművek fontosságára mutat rá az euronews.com júniusi beszámolója mely szerint Európa 2020-ban 2,9 GW-tal növelte a tengeri szélerőművek által generált/biztosított energiakapacitását, így ma már több mint 5000 tengeri turbinával összesen 25 GW beépített kapacitást generál tizenkét országban, ami a jövőben tovább nőhet. Az Európai Bizottság célja, hogy a jelenlegi 3%-os tengeri részesedés a villamosenergia-piacon 2030-ra 15%-ra, a század közepére pedig 30%-ra emelkedjen. Az offshore szélerőműveken kívül, az óceánenergia, az úszó fotovoltaikus elemek és tengeri hidrogének szintén számos lehetőséget kínálnak a vízi, tengeri erőforrások előnyeinek kihasználására, melyről februárban számoltunk be részletesebben.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.