Mobilitás

Mol, Shell és társai – a villanyautók hatására energia cégekké alakulnak az olajóriások

Benedek Attila | 2021.11.20. 05:00

Első látszatra úgy tűnhet vesztésre állnak az olajipari vállalatok az elektromos autókkal szemben, de sokkal jobb a helyzetük, mint gondolnánk.    

Az autó 1886-os feltalálását követően, jó ideig egymással versenyzett az elektromos hajtás és a belsőégésű motor. Erre jó példa, hogy az első hat sebesség világrekordot elektromos autóval állították be (1898-1899). Az elektromos autókkal küzdöttek (próbálkoztak) még egy ideig, de utána átvette az uralmat a benzin és gázolaj elégetésével, forgó mozgást létrehozó hajtásmód. Ez a rég meghonosodott bonyolult rendszer, mostanság kezdi átadni a helyét a jóval egyszerűbb és a helyi kibocsátástól mentes elektromosnak.

Hazai pálya

A töltőállomások üzemeltetői, bolondok lennének a jól kiépített hálózatukat a sutba dobni így amikor csak lehet az átállás mellett döntenek. Ennek egyik működőképes útja, hogy elektromos töltőpontokat hoznak létre. Ebben élen jár a hazai olajcég a MOL, amelynek a Plugee elnevezésű töltési alkalmazását már ötezernél többen töltötték le.

 A MOL töltőpontok egész komoly hálózatot alkotnak. Első körben a főbb közlekedési folyosókat fedték le: az M7-es autópályán és a déli határig tartó utakon telepítettek töltőket, majd az M3-as vonalán. Ez számokban kifejezve, 81 hazai gyorstöltő helyet jelent. Mivel nemzetközi vállalatról beszélünk, a környező országok mellett Csehországban is találni Plugee töltőpontokat.

Pozitívum a hazai olajtársaság hálózatával kapcsolatban, hogy az ott vételezett áram, 100 százalékban megújuló forrásból származik. A Molnál az elektromos töltőállomások telepítése az első lépés a változó világban, a hulladék kezelés felé történő nyitás a következő lépcsőt vetíti előre.

A Ferrari partner

Az ágaskodó lovacskás márkával régóta együttműködő Shell is komolyan bele állt az elektromos töltőpontok létesítésébe. Szerencsénk volt, mert Európában Magyarország a kiemelt körzetek közé tartozik. A holland nagyvállalat komoly felvásárlásokkal lépett a területre, ami mutatja, hogy nemsokára megkerülhetetlenné válik az elektromos autót használók körében is.

Az első komolyabb lépésük 2017-ben történt, mikor megvásárolták a holland NewMotion töltőhálózatot. A németalföldi országról azt kell tudni, hogy Norvégia után ez Európa másik legnagyobb elektromos autó és tölthető hibrid piaca. Ennek megfelelő a 30 ezer darabos töltőhely, ami a Shell birtokába jutott.

Az Egyesült Királyság is komoly célpont, ugyanis ott annyira sűrű a kagylós üzemanyagtársaság hálózata, hogy a lakosság 75 százaléka, 15 perc alatt elér egy Shell kutat. Ezért komolyan ráfeküdtek a Recharge néven futó töltőhálózatuk fejlesztésére.

Ennél is nagyobbat szólt a Greenlots megvétele, ami egy töltőkre és applikációra szakosodott amerikai startup vállalkozás.

Az Európa sok országában működő német Ubitricity társaságban a Honda is résztulajdonos. Az oka, hogy a Shell megvásárolta őket, a nagyon okosan felépített a töltőhálózatuk. A töltők többségét villanyoszlopokra és a járdán lévő, forgalom terelő oszlopokba helyezték, így a töltők kiépítése jóval gyorsabb és olcsóbb.

A terjeszkedés témájában a legfrissebb hír, hogy a Shell megvásárolta az úszó szélerőművekben utazó Western Star 51 százalékát.

Totális átállás

Aki azt várta, hogy a kőolajból sok évtizede jól élő óriáscégek karba tett kézzel várják az elektromos autó forradalmat és átadják a megszerzett hatalmukat, az nagyot téved. A kiútra jó példa a Total. 

A francia óriásvállat váltása 2021 májusában csúcsosodott ki, mikor is a cég neve TotalEnergies-re módosult. Ez mutatja, hogy a hatókörüket komolyan kibővítették és profilt váltottak. Ennek egyik jele, hogy számos zöld energiás terület felé nyitottak. Például Ausztráliában partnerei az AgriProve-nak, amely a gazdálkodás a megszokottaknál jóval zöldebb formáját terjeszti a gazdák között. Az újfajta földművelés negyedévszázad alatt 20 ezer hektáron 3 millió tonna széndioxidtól mentesíti a Föld légkörét. Ezt a megtakarítást a gazdák eladják a kvótával foglalkozó helyi szervezetnek.

Hasonló, CO2 kibocsátás megelőzési céllal társultak a bozót tüzeket megelőző és előre jelző társasággal (ISFMI). Ugyanis az Afrikában és Ausztráliában keletkező szavanna tüzek, nettó 2 gigatonna CO2-vel gyarapítják a bolygó légkörét. Évente…

Konkrétabb lépés, a Skóciához tartozó Flotta sziget mellett lévő nyílt tengeri szélerőművek segítségével történő zöld hidrogén előállítás. A hidrogén csőnek elnevezett területen, több céggel működnek együtt a franciák.

Norvégiában a spanyol Iberdrolával és a helyi Norsk Havvind-el megy a közös munka, ami a két területen, évente 4,5 GW szélenergiából nyert áram termelését jelenti.    

A hidrogén nem csak az előállításban izgatja a TotalEnergies fantáziáját. Az egyik legnagyobb széndioxid kibocsátó a teherfuvarozás, aminek a hosszútávokra szakosodott részét elektromosra történő átállása elég irreális. Ennek az oka a szuper nehéz elektromos teherautók hatalmas akkumulátorai, az extrém nagy kapacitású töltők hiánya és a mai gyors töltéssel is rendkívül lassú töltés.

Ezen a téren komoly hatótávot és villámgyors töltést tud biztosítani a hidrogén. A Daimler és a Volvo haszonjárműves részlege közösen dolgozik az üzemanyagcellás kamionokon és teherautókon. Velük társultak a franciák, akik a töltőhálózatért felelnek. Németország, Belgium, Hollandia, Franciaország és Luxemburg kerül a célkeresztbe, kb. 150 H2 kút megnyitásával. Mind három vállalat tagja, a H2Accelerate elnevezésű konzorciumnak.

A franciák az elektromos autó fronton nem csak abban ügyködnek, hogy saját gyors-töltőhálózatukat fejlesszék. Ennek központi eleme, hogy felvásárolták a Synovát, amely 45 ezer töltőponttal rendelkezik.

A legnagyobb dobásuk, hogy a ma már Stellantis néven futó autóipari csoporttal karöltve, két óriási akku gyárat építenek. Ezek kapacitása, évente 1 millió elektromos autó ellátását teszi lehetővé… A beruházás összeértéke eléri az 5 milliárd Eurót.  

Az akku technika bölcsője

A TotalEnergies nem csak gyártásra fekszik rá, hanem a fejlesztésre is. A példát talán az ExxonMobile-tól vették. Ugyanis a villanyautókban is gyakran használt  lítiumion-akkumulátorok kifejlesztésében kulcsszerepet betöltő Michael Stanley Whittingham, aki 2019-ben két társával együtt kémiai Nobel díjat kapott a fejlesztésért sokáig az ExxonMobil Chemicalnál dolgozott. Az első kísérletek a témában, 1972-ben kezdődtek…

Az amerikai vállalat „nyakig benne van” az e-fuel, azaz a zöld benzin gyártásában is, mert a zöld üzemanyagok előállításának egyik kulcs találmánya, az ő tulajdonukban van.

 

Képek forrása: ubitricity.com, renault.co.uk

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.