Innováció

Hazai cégek az autóipari átalakulás nyertesei

NRGreport | 2021.11.21. 07:23

Az autóipar fejlődését a következő évtizedben három fő trend fogja meghatározni: a törvényi keretek fejlődése az átalakuló felhasználói preferenciák, illetve a technológiai fejlődés és az innováció elérhetősége. -olvasható a McKinsey & Company sajtóközleményében.

A személyautókról alkotott fogalmunk szinte nem változott, pedig az elmúlt 15 évben olyan technológiai újdonságok jelentek meg, melyek hatására nemcsak az autózás élménye, de a teljes szektor is gyökeresen átalakult. Míg évtizedekig az autók legfontosabb tulajdonságait a fizikai jellemzőik, például a karosszéria, a fogyasztás, a gyorsulás határozta meg, az elmúlt mintegy 15 évben fokozatosan előtérbe került, hogy a jármű milyen technológiai és kényelmi funkciókat tud kínálni. Az internet megjelenése az autókban további lehetőségeket nyitott meg az autógyártók számára, hogy modelljeiket még vonzóbbá tegyék.

2020-ban az autópiac bezuhanása ellenére, az Európai Unióban az alternatív meghajtású járművek értékesítése az előző évhez képest a duplájára nőt. Az Alliance for Automotive Innovation 2018-ra vonatkozó összeállítása szerint az autógyártók világszerte több mint 125 milliárd dollárt fektettek az új technológiához szükséges kutatás-fejlesztésbe. Az autóipari kutatás-fejlesztésre költött összegek az Európai Unióban, valamint Japánban az első helyen szerepelnek, olyan szektorokat maguk mögé utasítva, mint az információ- és kommunikációtechnológia és az egészségipar, amelyek rendszerint a kutatás-fejlesztési ráfordítási rangsor elején találhatók. – írja a Portfolio.hu. Ez azt bizonyítja, hogy az autóipar állandó átalakulásban van és folyamatosan új szereplők jelennek meg az iparban.

A cég szerint a szabályozási változások hatására a belső égésű motoros járművek folyamatos visszaszorulása várható, az ezeknél komplexebb és több elektronikai tartalommal rendelkező elektromos autók javára. Ezzel párhuzamosan az autó használatának a módjai is meg fognak változni, ez megosztott mobilitási megoldásokkal és új mobilitási megoldások megjelenésével és térnyerésével jár majd együtt, melyek magukkal vonják a magántulajdonú gépjárművek részarányának csökkenését is. Ilyenek lesznek majd a közösségi autózások a robot taxik és a shuttle-k vagyis transzfer járatok.

A technológiai fejlődés egyik, talán legszembetűnőbb példája a különböző szintű önvezetési képességekkel rendelkező autók megjelenése, melyek széles körű elterjedése nagyban függ a szoftverkörnyezet és hardverelemek elérhetőségétől és fejlődésétől.

Napjainkban a globális chiphiány az autóipar egyik legégetőbb problémájává nőtte ki magát. Az előrejelzések szerint ez még 2022-ben is súlyos károkat fog majd okozni az iparági szereplőknek, a vásárlók pedig még magasabb árakkal találkozhatnak az új- és a használt autók piacán- derül ki a Portfolio cikkéből.

Ettől eltekintve a McKinsey becslései szerint mintegy 6%-os éves növekedés prognosztizálható az autóipari elektromos alkatrészek és szoftverek piacán, mely 2030-ra 380 mrd US dollár értékűre nőhet. Az önvezető technológiák mellett a kiberbiztonság és a vezetésbiztonsági funkciók is előtérbe kerültek, melyek megvalósításában döntő szerepe van a szoftvereknek. Ez hatalmas lehetőséget jelent az innovatív technológiákkal foglalkozó cégeknek, melyek méretüknél, szaktudásuknál és felhalmozott tapasztalatuknál fogva hatékonyan tudnak együtt dolgozni az autógyártókkal.

Ma Magyarországon három olyan cég van mely még startupként indult el, de ma már saját területén piacvezető szereplőként van jelen. Ezek a cégek a legnagyobb autógyártók felé értékesítenek innovatív technológián alapuló megoldásokat, ezzel versenyelőnyt biztosítva az autómárkáknak.

Az aiMotive a világ egyik legnagyobb, három kontinensen jelen lévő független csapata, ami az önvezetés kihívásaira fejleszt megoldásokat. Fejlesztéseikkel és termékeikkel lehetővé teszik az ügyfeleik számára, hogy hatékonyan vezessék be az automatizált vezetési funkciókat és áthidalják a technológiai hiányosságaikat, miközben nagyságrendekkel csökkentik a fejlesztési költségeket.

A Commsignia a járművek közötti kommunikációval (V2X) foglalkozik, és a piacon a legnagyobb erre a technológiára szakosodott cég. Fejlesztéseik segítségével a sofőrök majd később önvezető autók pontosabb döntéseket tudnak majd hozni a forgalmi helyzetekben, így téve biztonságosabbá a közlekedést.

Az NNG, mint globális és független szoftverfejlesztő cég, 2004 óta szállít navigációs és navigációhoz kapcsolódó mobilitási megoldásokat az autóipar számára. A cég 2016-ban bővítette portfólióját az Arilou Technologies csatlakozásával, mely egy, az autóipari kiberbiztonságra szakosodott, izraeli székhelyű startup.

Összefoglalva az autóipar korábban soha nem látott mértékben változik, ez pedig megnyitja az utat azok előtt az úttörők előtt, akik mernek innovatívak lenni, és új ötleteket és válaszokat hozni a 21. század kihívásaira.

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.