Fenntarthatóság

A körforgásos gazdaság elengedhetetlen a 1,5 fokos klímacél eléréséhez

NRGreport | 2021.11.25. 16:49

A körforgásos gazdaság eléréséért bevezetett stratégiákkal közel 40% -kal csökkenne az üvegházhatású gázok globális kibocsátása. A kérdést, hogy miképp érhetjük el a klímavédelmi célokat a körforgásos átmenet révén a 2021. november 25-én tartott, immár negyedik Körforgásos Gazdasági Summiton is megvitatták.

A körforgásos gazdaság számos olyan eszközt, sőt komplex rendszert kínál, mely a gazdaság fenttarthatóságán kívül az éghajlatváltozás kezelésére, és a biodiverzitás újraépítésére szolgál.

A koncepció lényegét, bár nagy lehetőségeket rejt, a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismeri mélyrehatóan, holott a modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is.

A klímacélok megvalósításához azonban drasztikusan fel kell gyorsítani a tetteket máskülönben, a ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMO közleménye szerint, egyre nagyobb az esély, hogy öt éven belül átlépi a Föld a párizsi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos klímacélt.

A klímacélok megvalósításában tehát a körforgásos gazdaságra való áttérés szintén kiemelt szerepet kap. A lehetséges lépésekről a Körforgásos Gazdasági konferencián a résztvevők neves szakemberektől kaptak betekintést a körforgásos teljesítménymérési rendszerek, az élelmiszerpazarlás, illetve a körforgásos design témájába.  

A Körforgásos Gazdasági Summit, mely az év legnagyobb eseménye a témában, számos vállalati és start-up példa bemutatásán túl a nemzetközi folyamatokra is kitekintést adott. Bodor Tibor, az ING Bank magyarországi és közép-kelet-európai vezetője, az esemény házigazdája kiemelte, hogy egyre több, piacot meghatározó résztvevő jelenik meg a körforgásos gazdasági folyamatokban, ami feltehetően azt jelzi, a közeljövőben felgyorsul a körforgásos gazdaságra való átalakulás és ez optimizmusra ad okot.

Mint annyi más területen, itt is a vállalatok az élenjárók, akik közül már egyre többen integrálták a körforgásos gazdaságot a stratégiájukba. Egyelőre legtöbbször ezek a megoldások új üzleti lehetőségként jelennek meg a meglévő „anyagigényes” folyamataik mellett. De a cél az lenne, hogy egyre inkább váltsák le azokat, hisz így csökkenhet csak a természeti erőforrások felhasználásának növekedése.” – mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke.

Magyarországon messze még a körforgásosság, az azonban biztató, hogy Magyarország is elkötelezte magát a 2050-es klímasemlegesség mellett, és vállalta, hogy üvegházhatású gázkibocsátását 55 százalékkal csökkenti 2030-ig. Emellett az is jó jel, hogy már elkezdődött az a törvényalkotói folyamat, amely foglalkozik a körforgásos gazdaság kérdésével. Ezek fontos lépések ahhoz, hogy Magyarország további fejlődése ne a természeti erőforrásaink felélésével történjen.

A konferencia keretében kerekasztal beszélgetésre is sor került. A beszélgetés fő témája a körforgásosság mérése vállalati szinten és az azt segítő, a WBCSD és a KPMG által közösem kidolgozott CTI rendszer és annak gyakorlati alkalmazása volt.

Emellett a  körforgásos vízgazdálkodás témaköre is kiemelt szerepet kapott, hiszen természeti erőforrások közül víz, mint a hatékony klímaadaptáció alapja rendkívüli fontosságú, főként Magyarországon, ahol az előrejelzések szerint az átlaghőmérséklet emelkedése mellett várhatóan a fokozódó vízhiány veszélye a legmagasabb. A víz körforgásának megvalósítása ezért tehát sürgető és szükségszerű.

 

Forrás: Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért/BCSDH közlemény
Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.