NRGreport
Menü

Európának be kell tiltania a Bitcoin bányászatot, hogy elérje a 1,5 fokos párizsi klímacélt

Az energiafogyasztás erőteljes növekedésével szembesülve a svéd hatóságok az energiaigényes kriptobányászat betiltását kérelmezték az Európai Uniótól.

Erik Thedéen, a svéd pénzügyi felügyelet igazgatója és Björn Risinger, a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint a kriptopénzek által előidézett növekvő energiafelhasználás veszélyezteti, hogy Svédország teljesítse a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit – számolt be az Euronews.next.

Idén április és augusztus között a Bitcoin-bányászat energiafogyasztása a skandináv országban "több száz százalékkal" nőtt, és mostanra 200 ezer háztartás áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt - mondta Thedéen és Risinger.

Thedéen és Risinger szerint a kriptobányászat elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése egyfajta alternatív költséggel jár, mivel Svédország megújuló energiáját az ipari, közlekedési és háztartási felhasználás helyett a Bitcoin és más kriptovaluták felé terelik. A kriptobányászok között rendkívül szoros verseny alakulhat ki: minél erősebb a versenyző által használt hardver, annál több energiát fogyaszt, és természetesen annál nagyobb az esélye, hogy ő lesz a befutó.

„Egy közepes méretű elektromos autóval jelenleg 1,8 millió kilométert lehet megtenni ugyanazzal az energiával, ami egyetlen Bitcoin bányászatához szükséges" - mondták.

A svéd kezdeményezést a norvégok is támogatják. A bitcoin.com beszámolója szerint a norvég kormány meg szeretné vizsgálni a svéd szabályozó hatóságok által nemrégiben előterjesztett megoldásokat, majd közös európai szabályok bevezetését célozza meg. A norvégok ugyan megjegyzik, hogy a kriptobányászatnak lehetnek pozitív hatásai is, de azt viszont ők sem tartják elfogadhatónak, hogy a megtermelt megújuló energia ilyen célokat lásson el.

 

Kép forrása: unsplash.com

NRGreport | Forrás: Energynews.next