Fenntarthatóság

A kávé segíthet megmenteni az erdőket

Stuth-Nagy Niki | 2021.11.28. 04:00

A trópusi erdők nagyon fontos szerepet játszanak a bolygó ökoszisztémájában, ezért akkora probléma, hogy az erdőirtás és erdőtüzek miatt folyamatosan pusztulnak. A kávéhulladék viszont segíthet a megmentésükben.

A trópusokon elterülő erdőtakaró nemcsak a szén-dioxid megkötésében és ezáltal a levegő tisztításában segít: i vóvizet biztosít, befolyásolja a helyi csapadékeloszlást, és persze segít fenntartani a bolygó mérsékelt éghajlatát azáltal, hogy a fák kivonják a CO2-t a levegőből.

Csak az elmúlt öt évben az emberek évente több mint 70 millió hektárt vágtak ki a trópusi erdőkből. Ennek üteme lényegesen gyorsabb, mint az a sebesség, amellyel ezek az erdők újranövekedhetnek. Dr. Rebecca Cole, a Hawaii Egyetem kutatója és egy, az ETH Zürich tudóscsoportja úgy véli, hogy a kávépép használata lehet a megoldás, amellyel a trópusi erdők rövidebb idő alatt újjáépülhetnek. Nyilván az ideális eset az volna, ha befejeznénk az erdőirtást – ahogy azt rengeteg ország az ENSZ legutóbbi klímakonferenciáján is megfogadta –, de amíg ez nem lesz realitás, más megoldáshoz kell folyamodni.

A kávépépes megoldás több fronton is hasznos lehet. A kávépép a kávégyártás hulladékterméke, és szerves vegyületekben gazdag. Sok területen korábban is használták mezőgazdasági célokra, de csak kis mennyiségben. Mivel a kávégyárak évente több tonna mellékterméket szivattyúznak ki, a hulladékot eddig nehéznek bizonyult megsemmisíteni. Ez arra késztette Cole-t és csapatát, hogy szélesebb körben vizsgálják meg előnyös tulajdonságait.

A kutatáshoz a csapat több mint 300 ezer kilogramm kávépépet szórt el Costa Rica területén, nagyjából 1300 négyzetméternyi területen. A területen mindent beterítettek, kivéve a füves felületeket. Kontrollként egy nagyjából ugyanekkora, de ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező területet beterítetlenül hagytak.

A csapat talajmintákat gyűjtött és tesztelt közvetlenül a pép hozzáadása előtt, és még egyszer a kétéves vizsgálat befejezése után. Ezenkívül számvetést készített a területen élő fajokról, valamint a közeli fák és cserjék sűrűségéről és magasságáról. A kutatók megbecsülték a lombkorona által borított erdőtalaj területét, valamint a kutatási területet körülvevő lombkorona mennyiségét. Drónokkal követték nyomon mindezt a vizsgálat előtt, alatt és után is.

„Az eredmények megdöbbentőek voltak” – írta Dr. Cole, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. „A vastag kávépépréteggel kezelt terület mindössze két év alatt kis erdővé változott, miközben a kontrollparcellán továbbra is a nem őshonos legelőfüvek domináltak.”

A 24 hónapos kutatási periódus alatt a péppel kezelt rész szép lombkoronás erdőcskévé nőtt, amely a teljes terület közel 80 százalékát borította. A kontrollparcella csak a lombkorona egy kis részét tudta újra növeszteni, ami körülbelül a terület 20 százalékát borította.

Ezenkívül úgy tűnt, hogy a pép sikeresen ki tudja irtani a betolakodó, invazív fűfajokat, lehetővé téve az őshonos fák növekedését, amelyek a kontrollrégió alacsonyabb fái fölé magasodtak a kutatási periódus végére. A talajvizsgálatok szerint a kávépép tápanyagokat, például nitrogént, foszfort és szenet adott a talajhoz, amelyek mindegyike elengedhetetlen az egészséges növények fenntartásához.

A kávépép tehát tökéletes adalék lehet az erdőnövekedés felgyorsítására – a végső megoldás azonban továbbra is az erdőirtás megszüntetése kell, hogy legyen.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.