Szabályozás

Elengedhetetlen a nemzeti hatóságok közötti együttműködés a szabályozási tesztkörnyezet és dinamikus szabályozás hatékonyságához

NRGreport | 2021.12.05. 04:00

A szabályozási tesztkörnyezet kialakításáról és működtetéséről egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a francia (CRE) és az olasz (ARERA) társhatóságokkal. 

A francia, valamint az olasz energiaszabályozó hatóságok (Commission de Régulation de l'Energie, röviden CRE és az Autorità di Regolazione per Energia Reti e Ambiente, ARERA) szakértői a találkozón megosztották több éves tapasztalataikat a dinamikus szabályozási eszközök alkalmazásáról, illetve konkrét projekteket is ismertettek a szabályozási tesztkörnyezet kialakításáról és működtetéséről.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az egyeztetés kapcsán elmondta: fontosnak tartja a dinamikus szabályozási eszközök vizsgálatát és a nemzetközi jó gyakorlatok megismerését.

A MEKH közleménye szerint a dinamikus szabályozás megvalósítására a gyakorlatban két modell alakult ki. Az egyik, a CRE által a tesztkörnyezetre alkalmazott modell szerint az innováció elsődleges motorja a piaci szerelők proaktivitása és kezdeményezése, míg a szabályozó hatóság, vagy minisztérium szerepe az, hogy a projektjavaslatokat kiértékelje és engedélyezze, továbbá hogy kidolgozza a kapcsolódó részletszabályokat és feltételrendszert.

Ezzel szemben, a másik, ARERA által használt, Olaszországban meghonosított modell alapján a szabályozó hatóság előre és pontosabban határozza meg a dinamikus szabályozás irányát A piaci szereplőkkel való konstruktív együttműködés ebben az esetben is alapvető, de a szabályozó hatóság határozottabb szerepet játszik a célok és konkrét projektek meghatározásában.

A dinamikus szabályozásnak számos konkrét formája lehet (a szabályozási tesztkörnyezet mellett többek között pilot projektek, pilot szabályozás, kísérleti szabályozás), amelyek különböző célok és megoldások megvalósítását szolgálhatják.

Ságvári Pál, a találkozó tapasztalatait összefoglalva közölte, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a szabályozási tesztkörnyezet gyakran az innovációt szolgáló, szélesebb körű koncepció részeként valósul meg, és a hatékonyságához elengedhetetlen az eljárásban hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóságok közötti együttműködés és világos feladatmegosztás, valamint az érintett piaci szereplőkkel folytatott párbeszéd. 

 

Kép forrása: unsplash.com

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.