Fenntarthatóság

Nemcsak probléma, hanem megoldás is van – Fenntarthatósági Expo Budapesten

NRGreport | 2021.12.06. 14:00

A Planet Budapest 2021-nek az volt a célja, hogy hat témában – a mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság, a víz és szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság, a közlekedés és az okosvárosok – köré csoportosítva bemutassák 183 kiállító (egyetemek, nagyobb cégek és startupok) tudását, termékeit, innovációit. Ezen kiállítók főként Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeztek- derül ki a hirado.hu videós riportjából. Áder János államfő közölte, hogy túlszárnyalta várakozásait az, amit az expón látott.

Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos szerint a fenntarthatósági expó elérte legfontosabb célkitűzését, hisz cselekvésre ösztönöz, a visszajelzések szerint ugyanis a látogatók nagy része a látogatóknak a kiállítás hatására másként fogja szervezni mindennapjait – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a megkérdezett látogatók közül sok iskolás arról számolt be, hogy az expón látottak után ők is tenni akarnak valamit a környezet védelméért. A kiállítás szerette volna megcélozni a fiatalokat, a gyerekeket, hiszen ők azok, akik majd legégetőbb problémaként évtizedeken belül találkozni fognak a klímakatasztrófa okozta károkkal. Osztálykirándulások, rendhagyó órák szerveződtek tehát az esemény látogatására. A Hungexpora való kijutáshoz elektromos buszokat a Volánbusz biztosított ingyenesen, öt különböző útvonalon, ezzel is támogatva a minél szélesebb közönség kijutását a rendezvényre. Áder János államfő szerint nagyon fontos a fiatalok megismertetése ezzel a problémakörrel, ezért is készítették, az őket megszólító kiállításokat is. Ezek egyszerű formában, interaktívan, a tudásukat gyarapítva, érdeklődésüket felkeltve mutatták be, hogyan befolyásolja személyes jövőjüket a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdése.

Joó István a szakmai programokról szólva elmondta, hogy több mint 100 országból érkeztek résztvevők a világtalálkozóra, 10 tudományos panelbeszélgetésen, szakmai tanácskozáson tekintették át, hogy "a fenntarthatóság legfontosabb területein hol tartunk most, milyen kihívásokkal néz szembe a bolygónk, mi pedig bemutattuk nekik azt, hogy Közép-Európában milyen technológiákat, megoldásokat, innovációkat tudunk kínálni".  Kitért arra is, hogy a Planet Budapest 2021 egyben Közép-Európa legnagyobb környezetipari szakkiállítása is volt. "Ha azt számszerűsítjük, hogy mennyibe került volna a 183 kiállítónak több mint 100 országba kiutazni, hogy bemutassa termékeit, innovációt, az már önmagában is jól mutatja az esemény megtérülési esélyeit" – fogalmazott a kormánybiztos. Hozzátette, hogy még megtekinthető az a szakkiállítás is, amelyen a visegrádi országok 183 kiállítója mutatja be innovációit az agrárgazdaságtól a vízgazdálkodáson át az energetikáig.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy mivel többen jelezték, hogy az expó hiánypótló kiállítás, szeretnék, ha valamilyen formában a továbbiakban is elérhető lenne. Gondolkodnak, milyen módon lehet egy állandó kiállítást vagy a gyerekek számára egy állandó kalandparkot létrehozni ebből – jegyezte meg Joó István.

A Kék bolygó hétfői podcast adásában Áder János válaszolt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóval kapcsolatos kérdésekre. Az államfő többek között kifejtette: "nincs jobboldali meg baloldali klímaváltozás, nincs jobboldali meg baloldali vízválság, nemcsak jobboldali szavazókat, hanem baloldali szavazókat is fenyeget az, ha belefulladunk a műanyagba". Véleménye szerint ez egy olyan problémahalmaz, ami mindenkit egyformán érint. "Ha jó döntéseket találunk, mindegy, hogy kinek mi a politikai preferenciája, mindenképpen haszonélvezője lesz a jó döntéseknek és ez a cél" – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ezért a célért érdemes minél több embernek "elvinni a jó hírt, hogy nemcsak probléma van, hanem megoldás is van, mi erre törekedtünk".

Ám szerinte a háztartásokra, az iparra és szolgáltatószektorra jellemző túlfogyasztás, a "dobd el!" kultúra miatt elfogyasztjuk az erőforrásainkat, és 50 év múlva, a gyermekeink számára már nem lesz folytatható a jelenlegi életmód.  "Okos ember a tőkét nem éli fel. Most mi a természeti tőkét éljük fel, miközben a gyermekeink szempontjából csak (…) a kamatok felélésére lenne jogunk" – fogalmazott. Az államfő emlékeztetett arra is, hogy a Kék Bolygó Alapítvány készített egy Zöld Föld című tankönyvet a fenntarthatóságról a középiskola 1-2. osztályos diákjainak, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a fenntarthatóság választható tantárgy legyen és a céljuk, hogy érettségizni is lehessen belőle.

A találkozó megtérüléséről szólva elmondta: az eddig szervezett három Víz világtalálkozó összesen 1,5 milliárd forint költségvetési forrásban részesült, de a legkonzervatívabb becslés szerint is ennek a háromszorosát hozta vissza azzal, hogy a magyar cégeket "helyzetbe hozták", terjeszkedni tudtak, új munkahelyeket hoztak létre, miközben az általuk kínált szolgáltatások jobb, fenntarthatóbb világot eredményeznek, csökkentik a környezeti lábnyomot. Mint mondta, elégedett lenne, ha a költségvetéstől kapott pénzt egy-két éven belül visszafizetnék a költségvetésnek a kiállítók, akik a Planet 2021-en bemutatkozási, üzleti lehetőséghez jutottak, és emellett ott van a "járulékos haszon", az edukáció, a gyermekek szemléletváltása, ami pénzben kifejezhetetlen.

Kép forrása: Pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.