Fenntarthatóság

Budapesti kiállításon a régió fenntarthatósági innovációi

Bárdos Kata Kincső | 2021.12.08. 14:20

Aki az elmúlt héten a belvárosban, a Deák tér környékén járt, láthatta a különjáratokat, amelyek a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expóra szállították a látogatókat. A különleges, nagyszabású rendezvény november 29-től december 5-ig tartott a Hungexpon, a lebonyolító szervek már sikerről számolnak be.

Áder János államfő szintén nagyon elégedett volt a konferencián látott- és halottakkal, valamint a konferenciáról kapott pozitív visszajelzésekkel, nyilatkozta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Elmondása szerint a 183 kiállító cég kétharmadának keddig beérkezett adatai alapján több mint 3 ezer olyan tárgyalás történt, amely a látogatók kíváncsiságát, érdeklődését, esetleges vételi szándékát tükrözte. Emellett a rendezvény diplomáciai fontosságát is kiemelte, hiszen az esemény miniszterek, államtitkárok, kormánytagok részévtelével zajlott, mely az állami- és a versenyszféra közötti tárgyalásokra is ösztönzőleg hatott.

A fenntarthatósági törekvések egyértelműen nagyon fontos szerepet töltenek be manapság az üzleti világban, az energetikában, de a politikában és a mindennapjainkban is. Egyre több a klímakatasztrófa elkerüléséért hozott szabályozás, egyre kínosabb bármilyen vállalat számára, ha a saját CO2 kibocsátásával, veszélyes hulladékával, fosszilis energiafelhasználásával nem foglalkozik. Az, hogy igazából kinek van ebben felelőssége, persze vita tárgya. Az emberek a nagyvállalatokra, a nagyvállalatok az államra és a politikusokra, illetve a nemzeti és nemzetközi szerződésekre, megállapodásokra hárítják a felelősséget.

A Planet Budapest 2021 egy olyan rendezvény, amely pont azt hivatott összekapcsolni, hogy együtt, állampolgárok, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok és a kormányok tudunk változást elérni. Ki-ki a maga módján, szintjén. Novemberben rendezték meg Glasgowban az ENSZ klímacsúcsot, ahol 105 ország írt alá egy egyezményt, miszerint 30 %-kal csökkentik a metánkibocsátást 2030-ra. A klímacsúcshoz kapcsolódóan több zöld életmóddal és tudatossággal kapcsolódó programot szerveztek szerte Európában, ilyen a Planet 2021 is.

Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági expóján közel 200 kiállító volt jelen Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából – derül ki a hirado.hu videós riportjából. Ezek a vállalkozások innovatív megoldásokat, kísérletező alternatívákat mutattak be, amelyek a remények szerint egy jobb jövő felé terelhetik a mindennapi életünket.

A kiállítás szerette volna megcélozni a fiatalokat, a gyerekeket, hiszen ők azok, akik majd legégetőbb problémaként évtizedeken belül találkozni fognak a klímakatasztrófa okozta károkkal. Osztálykirándulások, rendhagyó órák szerveződtek tehát az esemény látogatására. A Hungexpora való kijutáshoz elektromos buszokat a Volánbusz biztosított ingyenesen, öt különböző útvonalon, ezzel is támogatva a minél szélesebb közönség kijutását a rendezvényre.

Ifjabb Chikán Attila, az ALTEO Csoport vezérigazgatója a Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek adott interjút a helyszínen: „A fenntarthatósággal kötelezettségünk foglalkozni. Ha foglalkozunk a fenntarthatósággal, és azt jól tesszük, akkor ez óriási lehetőséget jelent a vállalat számára, a vállalkozó számára, az ott dolgozó emberek számára és mindannyiunk számára, akik élünk ezen a világon. Ma kell cselekedni. A 24-ik órában vagyunk.” Hozzátette, az ALTEO Csoport egy felméréséből kiderült, hogy a jövő munkavállalójának egyik legfontosabb szempontja lesz a munkahelyének fenntarthatósága, fenntarthatósági törekvései.

Természetesen az energetikában ez még kényesebb téma: a fosszilis energiafelhasználóknak, mint az olajipari vállalatoknak nagyon erős stratégiával kell előállniuk a piacon. Nemrég írtunk például arról, hogy ezek a vállalatok az évek óta erős elektromosautó-gyártás hatására profilt kezdtek váltani. A MOL elektromos autók számára töltőállomásokat hozott létre, a francia Total olajipari vállalat TotalEnergies-re változtatta a nevét. Ezenkívül hot topic az iparágban a zöldbenzin és más kémiai kutatás-fejlesztések. Aki fent akar maradni az energetikai iparágban, az kénytelen új utakat keresni, átalakulni és innoválni.

A Planet Expón megjelentek az ipar 4.0 képviselői, az MVM, start-upok és számos kis- és középvállalkozás is. „A startupoktól a nagyvállalatokig bezárólag minden olyan üzleti szereplő számára lehetőség nyílik a megjelenésre, melyek segítik a fenntarthatóságot, és új megoldásokat nyújtanak az élhetőbb jövőért, az energia, a mezőgazdaság, a közlekedés, a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint az „okos városok” fejlesztése terén” – írják a honlapon. „Mindemellett látványos, szórakoztató és informatív programokat kínál a rendezvény, átfogó képet adva a természetről, életmódunkról, a minket körülvevő folyamatokról, kézzelfogható megoldásokat kínálva a fenntartható hétköznapokhoz.”

A nagy volumenű projekt megvalósulása fontos lehet a közép-európai gazdasági és politikai életben: a remények szerint egyre több fenntarthatóságra törekvő vállalat fog megjelenni a régióban, amire támogatásokat is kaphatnak a vállalkozók. Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta, többen jelezték, hogy az expó hiánypótló rendezvény, szeretnék, ha valamilyen formában a továbbiakban is elérhető lenne. Gondolkodnak azon, milyen módon lehetne állandó kiállítást vagy a gyerekek számára állandó kalandparkot létrehozni – írja az Index.

Kiemelt kép: Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági szakkiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában 2021. november 30-án
Forrása: Koszticsák Szilárd / MTI

  Bárdos Kata Kincső
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.