Mobilitás

Elektromos autósok – Vigyázó szemetek Londonra vessétek!

Benedek Attila | 2021.12.10. 05:00

December 14-16 között rendezik a Londoni EV Show-t. Ha szeretné látni a szakma jövőjét, vagy, hogy miként gondolkodik egy világváros a villanyautókról, esetleg üzleti lehetőséget keres, akkor ott a helye!

Miután a politika akarat teljesen nyilvánvalóvá vált a jó öreg Európában, így mindegyik autógyár komolyan beleállt az elektrifikációba. A kőolajcégek szintén igyekeznek: profilt váltanak, ami töltőhálózat vásárlásban és telepítésben nyilvánul meg. Ezeken felül akkumulátor gyárakban szereznek résztulajdont és nemsokára zöld energiát kínáló energiacégekként tisztelhetjük őket. A zölddé válásuk lehetséges módjairól itt olvashat.

London

A Krisztus után 47-ben, a rómaiak által alapított, ma közel tízmillió lakosú és közel 80 kilométeres körben elterülő világvárost senkinek sem kell bemutatni. London a környezetvédelem egyik élharcosa. Ez látható – a túl sok számszerűsíthető eredménnyel nem – megnövekedett bevételeket hozó dugódíj 2003-as elindításából is.

A helyzet most

A brit kormány komoly intézkedést hozott azzal, hogy 2035-re megtiltja az új belső égésű motoros autók forgalomba helyezését. Hogy ez milyen hatással lesz a Brexit által komolyan összekuszált nemzeti autóiparra, az már a jövő zenéje.

Londonban reményteli jövővel kecsegtet az energia szektorban ténykedni, főleg az elektromos részen. Talán nem véletlen a Shell Egyesült Királyságban végrehajtott elektromos töltőhely telepítő láza. És a nemrég angol vállalattá vált óriáscég mozgolódása az úszó szélerőműveknél Írország partjainál és a zöld hidrogén előállításában, Norvégiában.   

A jelenlegi elektromos autó töltőpont számok így festenek Londonban: a félezret meghaladja a nagysebességű töltők száma. Az átlagos teljesítményű nyilvános töltőhelyekből 5500 található. A taxik között kereken 4000 darab a tisztán elektromos hajtású. A szigetország fővárosa 2011 és 2023 között, 1,7 milliárd fontot költött/költ az elektromos járművek töltőhelyeire…

A célok ultra ambíciózusak, ugyanis néhány éven belül a gyorstöltők számát 4000-re szeretnék növelni, az átlagos teljesítményű töltőhelyekét pedig 48 ezer darabra… Ez a mennyiség ki tudja majd szolgálni a gyorsan növekvő elektromos autóparkot.  

A kiállítás

A december közepén megrendezendő kiállítás szerencsére nem egy átlagos zöld autómustra, ahol szemrevételezhető az összes elektromos autó. Az autógyárak közül egyedül a Tesla nevét látni, a többi – közel hetven kiállító – az áramszolgáltatóktól kezdve a szakmában érintett start-up és más cégeket képviseli. Energia témában szintén lesz felhozatal: a legnagyobb helyi nevek ott lesznek az előadók és kiállítók között is. Mivel 2021-et írunk, a programokat és applikációkat kínáló szoftver cégek is felvonulnak a londoni Business Design Centre-ben. Az akkumulátor gyárak és más, a közvetlen szakmához tartozó cégek is bemutatkoznak. 

A kiállítás hibrid lesz, azaz nem csak egy átlagos, standokkal megszórt vásárról lesz szó. Szerveznek még a tárgykörhöz tartozó szakmai konferenciákat, neves előadókkal. Mivel London kis túlzással a világ közepe, így aki az elektromos autók vagy a városfejlesztés ütőerén tartja a kezét, annak ott a helye.

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.