Szabályozás

2030-ra két hidrogénvölgye lesz Magyarországnak

NRGreport | 2021.12.11. 05:00

A 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez várhatóan a hidrogén technológia is nélkülözhetetlen lesz – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciáján pénteken. – derül ki az MTI közleményéből.

Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a hidrogén előnye, hogy nem csak egy energiahordozó, hanem abban is segíthet, hogy más energiákat hidrogén formájában tároljanak. Példaként a megújulóenergia-termelést említette, ahol a tárolás még nagy kihívást jelent, de a hidrogén segíthet. Közölte, a hidrogén segítségével az ország csökkenthetné az importált üzemanyagoktól való függését is.

Az államtitkár szerint a kormány felismerte ezeket a lehetőségeket és idén májusban megalkották Magyarország Nemzeti Hidrogén Stratégiáját, ezután pedig elkezdték a nemzeti hidrogén gazdaság kiépítését. Ennek részeként elemezték a hidrogén értéklánc elemeit, hogy be tudják azonosítani azokat a pontokat, ahol Magyarországnak versenyelőnye lehet.

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) által szervezett konferencián Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte, a hidrogénnek jelentős szerepe lesz az energiamix jövőbeli dekarbonizációjában:

„A hidrogén alapvetően a jövő energiarendszerének hiányzó kirakós darabja lehet, hiszen sokoldalúan felhasználható az iparban, a közlekedésben, a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában és a fűtésben egyaránt".  – fogalmazott MEKH elnökhelyettese.

Tehár most prioritási területként határozták meg a hidrogénnel összefüggő innovációs kísérleti projekteket, a közlekedést, valamint annak vizsgálatát, hogyan lehet a meglévő gázhálózatot a későbbiekben a hidrogén szállítására használni. Ezek mind olyan területek, ahol Magyarországnak jó adottságai vannak és a hidrogén stratégia megvalósításával egy új lendületet is adhatnak a magyar gazdaság fejlődésének egy hidrogén alapú gazdaság kiépítésével – tette hozzá az államtitkár.

Steiner kiemelte, az a cél, hogy egy erős kompetencia központot alakítsanak ki Magyarországon a hidrogén értéklánc mentén, valamint, hogy az egyetemek az akadémia, a kutató laborok is álljanak készen erre az új kihívásra.

"Fontos, hogy ne csak felhasználói legyünk ennek az új technológiának, hanem megkeressük azokat a lehetőségeket, ahol konkrétan iparfejlesztési potenciál is rejlik a magyar ipar számára és próbáljunk meg magas szintű hozzáadott értéket teremteni itt a kelet-közép-európai régióban is hidrogén gazdaság kapcsán" – fogalmazott az államtitkár.

Steiner Attila elmondta, szeretnék, ha minél több magyarországi cég, kis- és középvállalkozás tudna integrálódni a hidrogén értékláncokba, valamint, ha a hidrogén gazdaság háttériparának a kulcselemeit is ki tudnák építeni a régióban. Most nagy lehetőség áll a V4 országok előtt, hogy ezen a területen még intenzívebben működjenek együtt – mutatott rá.

Magyarország nyitott arra, hogy még szorosabban együtt működjön a V4 országokkal a hidrogén gazdaság kiépüléséhez szükséges kutatás-fejlesztés terén, a szükséges technológiák kifejlesztésénél és gyártásánál – ismertette az államtitkár.

Kitért még az úgynevezett hidrogén völgyek kialakítására, ezek szerepe, hogy az adott területen a teljes hidrogén ökoszisztémát bemutassák. Magyarországon 2030-ig két ilyen völgyet terveznek kialakítani: Dunaújváros és Pécs között, illetve Miskolc térségében, hisz ez utóbbi helyen jelen van a nehézipar, és itt kicsiben tudnák a hidrogén ipari felhasználását tesztelni.

Ám nemcsak Magyarországon de az EU-ban is népszerűsíteni kezdték ezt a fajta energiaformát. A tavaly közzétett hidrogénstratégiában az Európai Bizottság komoly stratégiai célokat tűzött ki: 2024-ig legalább 6 GW hidrogén-elektrolízisberendezés telepítését, 2030-ig pedig legalább 40 GW hidrogén-elektrolízisberendezés telepítését kell megoldani. Idén decemberben pedig elkészül a hidrogénre vonatkozó szakpolitikai keret is. A Bizottság javaslatokat fog előterjeszteni a hidrogénre és a gázpiacok szén-dioxid-mentesítésére vonatkozóan, hogy meghatározza az ezen ágazatokra vonatkozó szabályozási megközelítést.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.