Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Francia segítséggel zöldül az Egyesült Arab Emírségek

NRGreport | 2021.12.11. 11:00

Az Egyesült Arab Emírségek zöld energiára specializálódott vállalata, a Masdar és a francia Engie egy 5 milliárd dolláros hidrogén projekt megvalósítását tervezi 2030-ig. A projekt keretében 2 GW zöld hidrogént állítanának elő.

A Masdar és az Engie stratégiai megállapodást írt alá egy az Egyesült Arab Emírségekben megvalósítandó zöld hidrogénközpont közös fejlesztési lehetőségeinek feltárásáról – számolt be az S&P Global.  

A megállapodást december 3-án, Emmanuel Macron francia köztárasági elnök Egyesült Arab Emírségekben tett hivatalos állami látogatása idején írták alá.

A tiszta energiaforrásokba való befektetés összhangban áll a régió zöldítési terveivel, hiszen az Emírségek, mely jelenleg az  OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője,  az első közel-keleti ország, mely vállalta hogy 2050-ig eléri a nettó nulla kibocsátást. Az ambiciózus klímacél megvalósítása érdekében 163 milliárd dollár értékben tervez megújuló energiaforrásokra irányuló beruházásokat.

Nem ez az egyetlen ilyen jellegű két ország közötti megállapodás, amelyet nemrégiben írtak alá. Az Emirates Nuclear Energy Corp., amely az Egyesült Arab Emírségek atomerőműveiért felelős, az EDF-fel ( Électricité de France) kötött megállapodást az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén kutatás és fejlesztésébe történő beruházásról.

"A világ legnagyobb villamosenergia-termelőjével, az EDF-fel kötött megállapodás célja a kétoldalú együttműködés további erősítése és a tudáscsere lehetővé tétele a békés atomenergia-ágazatban" – közölte a médiafelelős. – írta az Energynews.pro.

Az ilyen jellegű megállapodásokkal az Egyesült Arab Emírségek célja, hogy 2030-ra 25%-os részesedéssel rendelkezzen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén globális piacán.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.