Fenntarthatóság

Nem csak a fenyőfa lehet zöld

NRGreport | 2021.12.12. 05:00

A karácsony a család és a boldog, meghitt hangulat ünnepe mellett a rendkívüli mértékű túlfogyasztás időszaka is. A Stanford és a Sydney Egyetemek kutatásai szerint globálisan 25-30%-kal termelünk több hulladékot, mint az év más időszakaiban. A magyarok karácsonyi szokásairól az IKEA Magyarország megbízásából az IPSOS piackutató cég készített felmérést idén novemberben, a reprezentatív kutatással. A közlemény szerint a faállítási szokások mellett a kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok továbbra is inkább tradicionálisan húsos ételeket főznek az ünnepek alatt. -olvasható az MTI oldalán.

 Mutatjuk, mit tehetünk a karácsonyi túlfogyasztás minimalizálásának érdekében:

Az ünnepek egyik legmeghatározóbb eleme a karácsonyfa, melynek számos változata áll rendelkezésünkre. Vásárolhatunk kivágott fát, cserepes fát vagy műfenyőt. A cserepes karácsonyfa kétségtelenül a legfenntarthatóbb megoldás, hisz több évben is tudjuk használni egymás után, és kiültetve egy teljes értékű fenyő válik belőle. Vágott fa esetében mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy az a környékről származzon, ezáltal elkerülve a hosszú szállítás miatti negatív környezeti hatásokat. A nem élő fenyők általában műanyagból készülnek, és nem újrahasznosíthatók, így csak akkor ruházzunk be rájuk, ha minimum 10 évig használni is fogjuk őket. Az Egyesült Államokban a karácsonyfák 82%-a műfenyő.  Magyarországon az IKEA által megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel.

A fára kerülő díszek esetében sem mindegy, mit használunk. Az égősorok közül a LED égők rendelkeznek a legnagyobb hatékonysággal, a hagyományos égőknél 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak! Ha csak az Egyesült Királyságban minden háztartás LED-es fényekre váltana, 29 000 tonnával csökkenne a CO2 kibocsátás a karácsony és újév közötti napokban. Kültéri fények esetében beruházhatunk napelemes égőkre is. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a dekorációkat időzítőre állítsuk. Így azok csak akkor világítanak, amikor valóban látjuk őket. Ezenkívül ne szerezzünk be feleslegesen karácsonyfadíszeket, gömböket, használjuk ugyanazokat több éven keresztül, vagy akár egy kis kreativitással saját díszeket is könnyedén készíthetünk.

Budapesten az Andrássy úton, a Városháza parkban és a Vörösmarty téren lévő karácsonyi díszkivilágítást idén is zöld szemlélettel és környezetbarát módon alakították ki, a fák megóvása mellett az energiahatékonyság is jelentős szempont volt.

Arra is érdemes odafigyelni, mi kerül a karácsonyfa alá. Inkább a kevesebb, de jobb minőségű ajándék mellett tegyük le a voksunkat, így csökkentjük annak az esélyét, hogy felesleges, szemétben landoló ajándékokat vásárolunk. A csomagolás sem elhanyagolható tényező. Igyekezzünk minél kevesebb csomagolóanyagot felhasználni az ajándékok díszítésénél. Ha csomagoló papírt szeretnénk használni, válasszunk olyan, 100%-ban újrahasznosítható termékeket, amelyek nincsenek műanyag fóliába csomagolva.  A magyar kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 66 százaléka általában klasszikus karácsonyi csomagolópapírt használ, ami az ajándékról letépve sokszor egyből a szemetesben landol. Ugyanakkor megállapították, hogy az emberek 44,6 százaléka dönt olyan ajándéktasak vagy ajándékdoboz mellett, amit a következő évben újra használni lehet. Sőt minden tizedik ember már kifejezetten újrahasznosítható csomagolópapírt vásárol. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka állítja, hogy inkább be sem csomagolja az ajándékokat. Hozzátették, a válaszadók 54 százaléka, bevallása szerint néha készít saját kezűleg ajándékot, használt darabokban azonban nem szívesen gondolkodnak, a megkérdezettek 64 százaléka soha nem szokott másodkézből ajándékozni.

Az ajándékozás mellett nem feledkezhetünk meg az étkezési szokásokról sem. Az ünnepi bevásárlások sokszor nem megfelelően átgondoltak, és a karácsony végeztével rengeteg étel landol a kukában. Az Egyesült Királyságban megközelítőleg évente 54 millió tál ételt dobnak ki az ünnepek alattTervezzük meg előre, milyen ételből mennyire van szükségünk, és figyeljünk oda arra is, hogy lehetőség szerint lokális, nem sok szállítást igénylő termékeket válasszunk és az újrahasznosítható bevásárlótáskáinkat se felejtsük otthon!

Mostanában egyre többször hallunk a karácsonyi nagyételek húsmentes változatairól is ezzel is környezettudatosabbá téve az ünnepeket, ám itt nálunk Magyarországon továbbra is inkább tradicionálisan húsos ételeket főznek az emberek az ünnepek alatt. A megkérdezettek 27 százaléka állítja, hogy soha nem főz húsmentesen karácsonykor, 51 százalék viszont néha ugyan húsmentes fogással is készül, de nem ez a fő szempont a menü kitalálásakor. Csupán a válaszadók 12,7 százaléka nyilatkozta, hogy minden évben húsmentesen főz, és hozzájuk csatlakozik a megkérdezettek további 8,1 százaléka, amennyiben vegetáriánus vagy vegán vendég érkezik hozzájuk. A húsmentes karácsony iránti nyitottság leginkább a 18-26 év közötti fiataloknál figyelhető meg a kutatás szerint. Kiemelték, a magyarokra nem jellemző a karácsonyi ételpazarlás vagy az ünnepek alatt megemelkedett élelmiszer-hulladék előállítás. Ugyanis a válaszadók 41,7 százaléka lefagyasztja, és később fogyasztja el a karácsonyról megmaradt fogásokat, míg a felmérésben résztvevők 36 százaléka saját bevallása szerint úgy főz, hogy egyáltalán nem is hagy maradékot.

A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos még mindig nagyon kevés halat fogyaszt, pedig ígyis karácsonykor esszük meg az éves hazai halfogyasztásunk felét. Jelenleg a magyarok kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztanak. ·Ehhez képest például a portugálok évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. A halak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk, ám ez sajnos itthon még nagyon sok háztartásban elképzelhetetlen.

Ha vége az ünnepeknek, és a vágott, valódi karácsonyfa mellett döntöttünk, gondoskodjunk a fa újra hasznosításáról. A Budapesten begyűjtött fákat az FKF Nonprofit Zrt. például tüzelőanyagként használja fel, ezzel több tízezer budapesti háztartás számára fűtési hőt és villamos áramot biztosítva.

 

Kép forrása: Pixabay.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.