Innováció

Célegyenesben a MOL tiszaújvárosi poliol komplexuma

NRGreport | 2021.12.13. 16:30

Tiszaújvárosban 2019 őszén indult a poliol komplexum építése, amely a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése. A kivitelezés meghaladta a 80%-ot, a teljes projekt, amelybe az előkészítés és tervezés is beletartozik, pedig elérte a 89%-os készültséget. Az építési munkálatok befejezése 2022 második felére várható. A gyárban ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, amelyből többek között szigetelő anyagok, bútorok, háztartási eszközök és autóalkatrészek készülnek – áll a MOL sajtóközleményében.

Marton Zsombor, a Mol Magyarország Downstream igazgatója és a Mol Petrolkémia vezérigazgatója arról beszélt a Portfóliónak, hogy a készülő poliol-komplexum a cégcsoport öt évvel ezelőtt kezdett stratégiai irányváltásának értelmében jön létre. Ez a hosszú távú stratégia, a 2030+ „dióhéjban összegezve arról szól, hogy a szénhidrogén molekulákat, ahelyett, hogy üzemanyagként értékesítenénk, a petrolkémiai üzemeinkben dolgozzuk fel és nagyobb hozzáadott értékkel bíró termékeket állítunk elő belőlük”­- nyilatkozott Marton Zsombor.

Az üzem tervezésében egy 350 tagból álló nemzetközi, indiai, thaiföldi, német és magyar szakemberekből álló mérnökcsapat dolgozott, a kulcsberendezések pedig Olaszországtól Thaiföldig, a világ minden tájáról érkeztek az új gyárhoz. Az építkezés 35 hektáron folyik, az elmúlt két év alatt összesen 13.000 tonna acélszerkezetet építettek be, ami megközelítőleg kettő Eiffel torony megépítésére elegendő mennyiség. Emellett lefektettek 2500 kilométer hosszúságú kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze a munkások. Az építkezésen jelenleg 2700 fő dolgozik, akik közül 2000 külföldi állampolgár, hiszen ahogy Marton Zsombortól megtudhattuk, a projekt speciális iparági tapasztalatot igényel, így itthon nem állt rendelkezésre a szükséges munkaerő. Ugyanakkor a komplexum üzemeltetését 100%-ban magyar munkatársak fogják végezni, ezzel 300 új munkahelyet teremtve a térségnek.

A poliol napjaink egyik legkeresettebb műanyagipari alapanyaga, számos területen találkozhatunk vele a mindennapi élet során, például a textiliparban, a bútoriparban, az autóiparban és az építőiparban. Az üzem teljes kapacitáson, várhatóan az európai poliol-gyártás 15 százalékának megfelelő mennyiséget fog termelni évente.

A poliol üzem elindulása után a MOL a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. Ez fontos eredmény a teljes MOL-csoportnak, hiszen a vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházás is tervben van – áll a MOL sajtóközleményében.

A MOL ugyanakkor a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartja. Egy hatékony és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással. A fenntartható működés érdekében pedig a hidrogén-peroxid-gyártás során használt alumínium-oxidot terv szerint „visszaforgatnák” az értékláncba, a propilén-oxid gyártásánál keletkező vizet pedig megtisztítva, tiszta vízként tervezik a Tiszába visszaengedni.

 

 

Címlapkép forrása: MOL Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.