Fenntarthatóság

Világos tetőkkel hűtenék Sydneyt

NRGreport | 2021.12.13. 05:00

Ausztrália legnépesebb államának, Új-dél-Walesnek kormánya nemrég jelentette be, hogy a környezetvédelmi tervezési szabályok részeként betiltja a sötét tetők használatát, azért, hogy az állam 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Rob Stokes tervezési miniszter az Új-dél-walesi Egyetem kutatásaira hivatkozva elmondta, hogy a sötét tetők megszüntetése "óriási hatással lenne a városi "hősziget-hatásra", mivel a kutatások szerint a felmelegedéssel küzdő Sydneyben így akár 2,4 Celsius-fokkal is csökkenhet a hőmérséklet.

Mit értünk az alatt, hogy városi „hősziget hatás?

A városi hőszigethatás olyan jelenség, amely a világ számos nagyvárosát érinti" – álltíja Dr. Gloria Pignatta, az Új-dél-walesi Egyetem Városi Jövőkutató Központjának munkatársa.

A hatás arra utal, hogy a városi központok jelentősen melegebbek, mint a vidéki területek, a becslések szerint átlagosan 1-13 Celsius-fokkal. Ez a hatás a földterületek átalakulása miatt következik be és részben az okozza, hogy a beépített területeken kevesebb a zöld növényzet, ellenben több a kemény felület – mint például az épületek felülete – amely elnyeli vagy ellenkező esetben sugározza a hőt.

Hogyan kapcsolódnak ehhez a tetők?

Sydney nyugati részén a szövetségi kormány megbízásából végzett kutatás szerint a világos tető a sötéthez képest átlagosan 4 fokkal, hőhullám idején pedig akár 10 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

A világos tetők mellet szól, hogy a világos színű anyagok képesek visszaverni a beérkező napenergia nagy részét ahelyett, hogy elnyelnék azt,  s ez hűvösebb tetőket eredményez.

"Minden szín másképp viselkedik a fényvisszaverődés szempontjából" – mondja Pignatta. Az azonos színen belüli világosabb árnyalatok előnyösebbek. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem csak a szín számít.

Léteznek olyan tetőfedő anyagok, amelyek bár látszatra nem különböznek a hagyományos lehetőségektől, a felületükbe beépített speciális összetevőknek köszönhetően jelentősen alacsonyabb hőmérsékletet eredményeznek.

Gloria Pignatta példaként a terrakotta cserepeket említi. "Válaszhatunk természetes vörös agyagcserepeket és "hűsítő" vörös agyagcserepeket", amelyek látszólag ugyanolyan árnyalatúak. Azonban elmondása szerint, "a természetes vörös agyagcserepek például egy tiszta, napos napon akár 60-70 Celsius-fokos hőmérsékletet is elérhetnek", míg a másik lehetőség 10 fokkal vagy annál is hűvösebb hőmérsékletet ad.

Milyen hatása van a hűsítő hatású tetőknek télen?

Télen a sötétebb tető által elnyelt napenergia melegítheti az épleteket. Emiatt egyes területeken a hűvös tetővel rendelkező házaknak több energiát igényelnek a fűtéshez – ez a hatás a „téli fűtés büntetés” néven ismert.

Bár Sydney esetében a hűsítő hatás előnyös, nem mindenhol az, például olyan régiókban, ahol hidegek a telek. Az jó hír azonban, hogy vannak fejlesztés alatt lévő megoldások, csakúgy, mint a termokróm anyagok, vagyis olyan anyagoké, melyek a hőmérséklet függvényében változtatják a színüket: a téli hónapokban sötétebbé válnak, így több hőt nyelnek el, nyáron pedig világosabbá válnak.

Mi a helyzet a fekete színű napelemekkel?

A sötét színük ellenére, a napelemek egyik előnye, hogy a napenergiát elektromossággá alakítják, az energia ez esetben sokkal inkább áram termelésre mintsem a légkör melegítésre használódik.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.