Fenntarthatóság

Összekötötték a légszennyezést egy súlyos ráktípussal

Stuth-Nagy Niki | 2021.12.14. 09:45

Nem nehéz kitalálni, hogy légszennyezett területen élni nem túl egészséges – egy friss kutatás viszont most azt is kimutatta, hogy egy gyakori ráktípussal is összeköthető, ami a tüdőn telepszik meg, és gyakoribb nőknél és nemdohányzóknál.

A tüdőrák kialakulása számos tényezővel függ össze: a genetikán kívül az életmód is komolyan beleszól a dologba, többek között a dohányzás is sokat számít abban, valakinél felbukkan-e a kóregyüttes. A Szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem friss kutatása szerint azonban a légszennyezés is komoly tényező lehet abban, hogy valaki tüdőrákos lesz-e – egészen pontosan a tüdő-adenokarcinómát kötötték össze a levegő szennyezettségi szintjével.

Ez a fajta tüdőrák rendszerint a tüdő szélén található és ráterjedhet a mellhártyára. Az egyéb daganattípusokkal ellentétben viszonylag gyakoribb nőkben és nemdohányzókban. A tüdő-adenokarcinóma egy olyan rákfajta, amelyről a kutatások határozottan azt sugallják: genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők játszanak szerepet kialakulásában, míg a laphámsejtes karcinóma gyakran összefüggésbe hozható a dohányzással.

Ez a tanulmány, amelyet az NTU és a Hongkongi Kínai Egyetem együttműködésével készítettek, kimutatta, hogy a feketeszén, más néven a korom 0,1 mikrogramm/köbméteres (μg/m3) növekedése a légkörben a tüdő-adenokarcinóma 12 százalékos növekedéssel jár világszerte. A feketeszén a PM2,5 kategóriába sorolt szennyezőanyag, és a kutatócsoport megállapította, hogy 1990 és 2012 között évente 3,6 μg/m3-vel nőtt a légköri koncentrációja.

Eközben a dohányzás előfordulásának egy százalékos csökkenése a tüdőben található laphámsejtes karcinóma előfordulásának kilenc százalékos csökkenésével járt világszerte. A dohányosok száma világszerte évente 0,26 százalékkal, összességében közel hat százalékkal csökkent 1990 és 2012 között.

A Cancer Journal for Clinicians szakfolyóirat szerint a tüdőrák továbbra is a vezető halálok a rákos megbetegedések között, 2020-ban 1,8 millió halálesettel járt viálgszerte. A globális statisztikák rávilágítottak a tüdőrák tendenciáira, de annak megértése, hogy mi okozhatja ezeket, még nem tiszta – ehhez adhat hozzá az NTU által vezetett tanulmány, amely a rákos megbetegedések előfordulását a dohányfogyasztással és a levegőszennyezéssel társította.

A kutatást vezető professzor, Joseph Sung azt mondta: tanulmányukban sikerült megállapítaniuk, hogy a tüdőben az adenokarcinóma növekedése valószínűleg összefüggésbe hozható a levegőszennyezéssel. Az elmúlt évtizedekben mindig is tisztázatlan volt, miért jelenik meg a tüdőrák világszerte több nőnél és nemdohányzónál annak ellenére, hogy utóbbi például kifejezetten csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét. A tanulmány rámutat a környezeti tényezők fontosságára bizonyos tüdőrák-típusok ok-okozati összefüggéseire.

A kutatáshoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-től 2012-ig terjedő adatait elemezték a tüdőrákokkal kapcsolatos számításokhoz, míg az életkor szerint standardizált dohányzási szokások 1980-tól 2012-ig terjedő adatait az Institute for Health Metrics and Evaluation, egy független globális egészségügyi kutatóközponttól kölcsönözték a szakértők, amelyet a Washingtoni Egyetemen gyűjtöttek. A szennyezésről szóló statisztikákat a NASA-tól szerezték be. Az elemzett szennyezőanyagok a fekete szén, a szulfát és a PM2,5 voltak.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#légszennyezés   #rák   #tüdőrák  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.