Trading

75 dollár felett az olajár, de szkeptikus a hangulat, hogy ez kitart-e a jövő év első negyedében is

NRGreport | 2021.12.16. 16:27

Csütörtökön 75 dollár fölé emelkedett az olaj hordónként ára, köszönhetően az amerikai piacon megjelenő rekordszintű keresletnek, illetve csökkenő nyersolajkészletnek. Az omikron variáns terjedése azonban továbbra is fogyasztáscsökkenéssel riogat világszerte.

A nyersolaj mellett egyéb eszközök is, például a részvények is lendületet kaptak, miután az amerikai jegybank kedvező gazdasági kilátásokat vetített elő.

A Brent nyersolaj hordónként 75,07 dollárig emelkedett, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 71,54 dollárra nőtt.

A kereslet a tavalyi összeomlás után 2021-ben már emelkedni kezdett, és az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) szerdai adatai szerint a kibocsátott finomítói termékmennyiség -amely a keresletet jól jelzi-, a legutóbbi héten már napi 23,2 millió hordóra (bpd) emelkedett.

  "Ezek a számok egészséges gazdasági hátteret sugallnak" – mondta Varga Tamás a PVM olajbrókere.

Az EIA arról is beszámolt, hogy az amerikai nyersolajkészletek 4,6 millió hordóval csökkentek -ez több, mint amit az elemzők előre jeleztek-, mindez szintén támogatta az olajár mostani emelkedését.

A Nemzetközi Energiaügynökség e heti havi jelentésében jelzett járvánnyal kapcsolatos aggodalmai és a jövő évi kínálati többlet kilátásai némiképp korlátozták az emelkedést.

Nagy-Britannia és Dél-Afrika napi rekordot jelentő COVID-19-es esetről számolt be, miközben világszerte számos cég kérte az alkalmazottakat, hogy otthonról dolgozzanak, mindez korlátozhatja a keresletet a jövőben.

"A legutóbbi hírek ellenére szkeptikusak vagyunk, hogy az olajpiacon uralkodó jó hangulat átragad az első negyedévre" – mondta Barbara Lambrecht, a Commerzbank munkatársa.

"Mindent figyelembe véve jelentős kínálati többlet várható".

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.