Fenntarthatóság

Alábecsüljük a járművek ammóniakibocsátását

Stuth-Nagy Niki | 2021.12.16. 09:04

A koronavírus miatti lezárások esélyt adtak a kutatóknak arra, hogy részletesebben tanulmányozzák a közlekedésből adódó kibocsátásokat. Az ammóniáról például érdekes adatok kerültek napvilágra.

Azáltal, hogy a koronavírus miatti lezárások megzavarták a szokásos társadalmi tevékenységeket, például a közlekedést is, egyedülálló lehetőséget kínáltak a környezetre gyakorolt hatások tanulmányozására. Kutatók most arról számolnak be az ACS Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban, hogy a 2020 tavaszi Los Angeles-i zárlat előtti és alatti műholdas adatok azt mutatják: a mezőgazdaság helyett a járművek jelentik a városi levegőben mért ammónia (NH3) fő forrását. Az ammónia olyan apró részecskéket képez, amelyek hozzájárulnak a légszennyezéshez és korábbi kutatások is kimutatták már, hogy károsak az egészségre.

A légkörbe kerülve az ammónia olyan szervetlen vegyületekre bomlik, mint az ammónium-szulfát és ammónium-nitrát. Globális szinten a legtöbb NH3-szennyezés mezőgazdasági forrásokból, például trágyából származik. De a járművek is hozzájárulnak a problémához, mivel katalizátoraik vagy szelektív katalizátor-redukciós rendszereik – amelyek célja a nitrogén-oxid (NOx) szennyező anyagok, köztük az NO2 kibocsátásának csökkentése – azzal a nemkívánatos mellékhatással járhatnak, hogy ammóniát termelnek.

Városokban azonban nehéz eldönteni, hogy a mezőgazdaság vagy a közlekedés a nagyobb forrása az ammóniának, ezen segítettek a lezárások. Amerikai kutatók műholdfelvételekkel vizsgálták meg, milyen változásokat mutatott az ammóniakibocsátásban a járműforgalom csökkenése a koronavírus-járvány alatt. A szakértők Los Angeles nyugati részére koncentráltak, ahol már helyszíni mérések alapján is rendszeresen alulbecsülik a járművek ammóniakibocsátását. A kutatók a nitrogén-dioxid és az ammónia mennyiségét is felmérték, előbbinek ugyanis fő forrása a közlekedés, ezért jól meg lehet becsülni vele, hogyan változik a járműforgalom éppen.

A csapat összehasonlította a két szennyezőanyag koncentrációját, és figyelembe vette a meteorológiai körülményeket és azok a két gáz terjedésére vonatkozó hatásait is. Azt találták, hogy a városi környezetben a járművek adták a teljes NH3-kibocsátás 60-84%-át, ami összhangban van a modellezéssel kapott becslésekkel, de lényegesen magasabb, mint a kormányzati szervek által becsült 13-22%-os részarány. A kutatók azt mondják: eredményeik azt sugallják, hogy a járművekkel kapcsolatos ammónia egészségre gyakorolt hatása vetekedhet az nitrogén-oxidokéval, ennek ellenére nagyrészt alulbecsülik a mennyiségét, és nem igazán ellenőrzik a kibocsátás mennyiségét.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.