Vállalatok

Újabb bolgár szélerőmű került a MET Csoport eszközportfóliójába

NRGreport | 2021.12.16. 09:48

Lezárult a tranzakció, amelynek keretében a svájci központú európai energiavállalat, a MET Csoport egy 60 megawattos szélerőmű 100 százalékos tulajdonrészét vásárolta meg a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttól. Ezzel a felvásárlással a MET bulgáriai szélerőmű-kapacitása 102 MW-ra bővült – áll a cégcsoport közleményében.

A MET Csoport a részvény-adásvételi szerződést még 2021. július 30-án írta alá a Grupo Enhol megújuló energiatermelőkre szakosodott – családi tulajdonban lévő – vállalattal, megvásárolva ezáltal a Nyugat-Bulgáriában, a Fekete-tenger partján található Suvorovo Wind Park-ot. A tranzakció az előzetes várakozásoknak megfelelően, 2021 utolsó negyedévében

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park harminc darab Gamesa G90-es, egyenként két megawattos szélturbinából áll. A szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel, ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátásához elegendő.

A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában, majd 2026-ig további 500 MW-ot.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az első bolgár szélerőmű megvásárlását a svájci központú energiavállalat még tavaly jelentette be, akkor az olasz Enel Green Power 42 megawattos szélerőműparkját vették meg. A 2010 óta működő szélpark Shabla és Kavarna településeken található, 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll, és termelése több mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő. Az ügylet a bolgár és a szerb versenyhatóság engedélyezése után 2021. január 20-án zárult, így került az Északkelet-Bulgáriában található 42 megawattos szélerőműpark, ami Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve, teljes egészében a MET Csoport tulajdonába.

 

Fotó forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.