Fenntarthatóság

Térképen a hazai elektromos töltőállomások

NRGreport | 2021.12.17. 04:00

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 45 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma a második negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Az e-töltőállomások már interaktív térkép formájában is megtekinthetők.

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves statisztikai jelentése a hazai e-mobilitásról. A jelentés szerint 2021 második negyedévének végén 1 627 darab nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon. Az április-júniusi időszakban 2248 MWh áramot „tankoltak” nyilvános elektromos töltőállomásokon, melyek mostantól interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán

A hivatal beszámolója alapján a töltőberendezések számának növekedése töretlen volt a második negyedév során. Tolna és Vas megye kivételével minden megyében bővülést figyeltek meg. A darabszámok tekintetében Budapest állt az első helyen 596 darab berendezéssel.

Ezenkívül a tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma is nőtt. Az előző negyedévhez képest 20 százalékos emelkedést mértek. Emellett a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik is 22 százalékos növekedést értek el.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutatott ez előző negyedévi adatokhoz képest.

 2021 második negyedévben 2248 MWh-nyi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 68,2 százalékkal több, mint 2020 azonos negyedévében, és 22,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva

 A MEKH beszámolójából az is kiderül, hogy Budapesten értékesítik a szolgáltatók a legtöbb villamosenergiát AC berendezéseken. Ezt követi Pest, majd Fejér megye. Ezzel szemben DC töltési energia esetében Pest megyében volt a legnagyobb a villamosenergia-értékesítés, majd a sorban Budapest következik.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.