Innováció

Légi taxi – Az elektromos autó, a drón és helikopter keresztezése

Benedek Attila | 2021.12.19. 05:00

2025-ben már megjelenhetnek az első légi taxik. Számos autógyár rástartolt az igen jövedelmezőnek tűnő, természetesen zöld üzletágra.

Elsőként nézzük meg, hogy hol tervezik használni a légitaxikat. A 4-6 személy szállítására alkalmas járműveket, három fő területen vethetik be. A legjobban várt használat a városon belüli, ahol úgy várják a halk, kibocsátásmentes és a villámgyors gyors közlekedési eszközt, mint a messiást. Az első időkben a felhasználás módja a légitaxi szolgáltatás lesz.
A második terület a városok közötti, és város-vidék közötti összeköttetést célozza meg. A harmadiktól vagyunk a legtávolabb: ez a saját tulajdonú eVTOL. Ami a menőség új formája lesz 10-15 év múlva. Az utóbbi jármű, a szuper gazdagok új menőzési lehetősége lesz.

Mi az eVTOL?

A rövidítés utolsó négy betűjét, a függőleges fel és le szállásra képes repülő eszköznek lehetne magyarítani. Az e betű előtte természetesen a meghajtás fajtájára utal, ami az elektromosság. 

Egy másik kifejezést is kezdhetünk ízlelgetni, ami az Urban Air Port, röviden UAP. Ez a nagyvárosok üzleti negyedeiben és a nemzetközi repülőterek mellett lévő eVTOL-ek fogadására és felszállásra alkalmas állomás.

Itt a kulcs tényező az energia, hogy mivel töltik a járműveket. A zöld forrásból készült áram kerül elsőként a középpontba, de a hidrogén sincs még elvetve. Ugyanis ennek a hajtóanyagnak a tankolása jóval gyorsabb, mint az áramé. Szerencsére itt a járművek max. 70-100 kilométeres hatótávokat céloznak meg. Ezért elég a kisebb akku csomag, és a vele járó gyorsabb tölthetőség.

Ennek ellenére a hidrogénnek az előnye, hogy az üzemanyagcellás megoldás kisebb tömeggel jár. Ez jól látható a Toyota Mirai 1920 vagy a Hyundai Nexo 1814 kilós tömegén, miközben a hasonló méretű (5 és 4,7 m) elektromos autók, 2 tonna fölött találhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sebesség és magasság

A megvalósuláshoz a legközelebb a Hyundai és az Über közösen fejlesztett légitaxija áll. Itt már rendelkezésre állnak adatok, hogy el lehessen képzelni a közeljövő közlekedési eszközét. A repülési magasságot 300 és 600 méter közé lövik be, a végsebesség pedig 290 km/óra körül lesz. A gépek utazási távolságát 50-70 kilométerre lőtték be.

A példák jól mutatják az új közlekedési mód hatékonyságát: a Los Angeles-Anaheim távolság légitaxival 24 perc, autóval kereken 70. London belvárosa és a Heathrow reptér 14 perc légitaxival, autóval, csúcsforgalomban 75 perc… 

A Hyundai terveinek a komolyságáról sokat elmond, hogy jövő tavasszal, Coventry-ben nyílik meg az első városi légikikötő, ahol a személyszállító légi taxiktól, a teherhordó drónokig, minden tud landolni és felszállni. Az energia ellátást, az AFC Energy zöld hidrogénnel működő üzemanyagcellái biztosítják. A koreaiak, 65 ilyen bázist szeretnének létrehozni…   

Tanulmány, durva számokkal

A Porsche név nem csak az autógyárat jelenti. Formatervezési stúdiótól, a mérnöki bértervezést vállaló munkákat végző cégig, sok területen használják a jól csengő nevet. A konzultációval foglalkozó részlegük készítette az itt olvasható elemzést az eVTOL témában. Már a másodikat… Az elemzés kereken félszáz oldalas és a benne szereplő számok őrületesek.

2021-ig a befektetők összesen 5,5 milliárd dollárt tettek a műfajba, ebből 3,73 milliárdot csak idén. 2030-ig, 20-25 milliárd zöldhasú fog megérkezni az új iparágba. A 2025-2035-ös időszakban a bevételek 60-65 milliárd dollárra fognak emelkedni. Az üzletágba fektetett összegek a becslések szerint 2035-re teljesen visszaforognak.

A Porsche jóslata 15 ezer légitaxi forgalomba állását jelzi 2030-ig, amiket 30-nál több nagyvárosban fognak használni. A légitaxikat kiszolgáló Urban Air Portok számát, 1000-2500 darab közöttire tippelik.

Színrelépnek az autógyárak

A fentiek fényében, nem meglepő, hogy a Porsche autógyár is üzletet lát ebben a szegmensben. A stuttgarti sportkocsi gyártó a Boeing NeXT üzletágával együtt lép be a légitaxik világába. A megcélzott célcsoport: a prémium ügyfelek.

A konszern társ Audi, nem közösködik a Porschével ezen téren, a bajor vállalat az Airbus-al tervezi a négykarikás felemelkedést. 

A Hyundai 2019-ben indította az Urban Air Mobility üzletágát, aminek vezetője Dr Jaiwon Shin. A három évtizedes NASA fejlesztői osztályon töltött munkaviszonnyal rendelkező mérnök 2028-ra jósolja az első S-A1 légitaxi megjelenését. A legoptimistább forgatókönyv pedig 2025-öt jelöli meg.      

A Toyota a Joby Aviationnel működik együtt, ez a startup már 800 munkatárssal dolgozik, miközben a légijárművei túl lépték az ezernél több felszállást.

A Mercedes is célon van: 2019-ben, már a Merci múzeum tetején landolt a Volocopterrel közösen készített légitaxi tanulmányuk.

Fotó: Hyundai, Volocopter

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.