Trading

Bőven van gáz a tárolóinkban

NRGreport | 2021.12.20. 15:30

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást. A tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese.

A MEKH szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy számos modellszámítást végeztek a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakossági földgázfogyasztást. A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalékunk is – hívta fel a figyelmet Ságvári Pál. A MEKH elnökhelyettese elmondta, a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban. A hazai tárolói készletszint folyamatosan nyomon követhető a MEKH honlapján.

Az elmúlt két év kiugró készletszintjét az Ukrajna és Oroszország között geopolitikai feszültségek a 2019 végén lejárt az orosz–ukrán tranzitmegállapodás, valamint a hazai ESZ célú hosszú távú szerződés hiánya indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be. Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz–magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik hazánkba az importgáz. A déli betáplálási pont megnyitásával Magyarország kezelte az ukrán–orosz tranzitkockázatot.

Hazánk kiemelkedően magas készletekkel rendelkezik fogyasztásarányosan az unióban. Magyarországnál minimálisan többet csak Szlovákia és Ausztria tárolt be, de ők tranzitországok, így jellemzően nem csak a saját felhasználásuk okán tárolnak.

A fogyasztók téli ellátása három forrásból történik: a hazai kitermelésből, importból és a tárolókból. A hazai tárolókban lévő 3,7 milliárd köbméter gázból 2,8 milliárd a kereskedelmi készlet, ez elég lesz nagy hideg esetén is. De ha kell, ott a Nyugat-Európában unikumnak számító 0,9 milliárd köbméter stratégiai készlet is. Magyarország 2006 környékén, az ukrán–orosz gázvita miatt döntött úgy, hogy létrehozza a stratégiai gáztárolókat, amelyeket csak akkor használunk, ha valamilyen ellátási zavar keletkezik. A stratégiai készlet jó ideje megvan, de még nem kellett hozzányúlni – mondta Ságvári Pál.

A magas készletszint és az orosz féllel kötött megállapodás kellő biztonságot ad a hazai fogyasztók ellátására – tette hozzá az elnökhelyettes.

A gázpiacon globális árkrízis alakult ki, de a magyar lakossági fogyasztó ebből semmit nem érzékel, mert a miniszteri rendelet fixen tartja az árat. Az Európai Unió országainak felében azonban az árak nincsenek rögzítve.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.