Fenntarthatóság

Ezért van óriási szükség a városban a fákra

Stuth-Nagy Niki | 2021.12.22. 12:30

Nem kérdés, hogy a zöldterületek az emberi egészségre és a biodiverzitásra is jó hatással vannak – ezen kívül a fák a hőhullámok mérséklésében és a nyári meleg enyhítésében is kulcsszerepet játszhatnak, aminek nemcsak kényelmi szempontból van jelentősége.

Az ETH Zürich Légkör- és Klímatudományi Intézet kutatócsoportja bizonyítékokat talált arra, hogy a fák akár 12 Celsius-fokkal is csökkenthetik a városok felszíni hőmérsékletét. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányban a csoport leírja, hogyan elemezték Európa több száz városának műholdfelvételeit, és mit tanultak mindebből.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a zöldterületek csökkenthetik a városok hőmérsékletét, ennek mértékét azonban eddig még nem ismertük. A városok jellemzően sokkal melegebbek, mint a környező területek, hiszen magas a betonnal bevont területek aránya, ami könnyebben melegszik, és nehezebben hűl, mint a természetes felszíntakarók. A kutatók ezúttal a levegő hőmérséklete helyett a földfelszínre gyakorolt lehetséges hőmérsékleti hatásokat vizsgálták. Az ilyen változásokat általában nem érezzük olyan élesen, mint a levegő hőmérsékletét, hiszen a lábunk alatt mérhető, nem pedig körülvesz minket.

A csapat a földfelszíni hőmérséklet-érzékelőkkel felszerelt műholdak adatait elemezte. Összességében 293 európai város adatait gyűjtötték össze, összehasonlítva a fákkal borított városrészek földfelszíni hőmérsékletét a hasonló, fákkal nem borított városi területekkel. Összehasonlítás céljából ugyanezt tették a legelőkkel és termőföldekkel borított vidéki környezetben.

Azt találták, hogy a fákkal borított városi területeken a földfelszín hőmérséklete jellemzően 2-4-szer alacsonyabb volt, mint a közeli hasonló, fával nem borított területeké. Érdekes módon a kutatók nem találtak ilyen különbségeket a vidéki területeken, és a városok más típusú növényzetében sem.

A kutatók megjegyzik, hogy a fák az általuk biztosított árnyéknak köszönhetően képesek hűvösebben tartani a talajt, ami arra utal, hogy hasonló módszerekkel szakértők segítenek csökkenteni az épületfelületek hőmérsékletét is. Munkájuk rávilágít arra, hogy milyen hatással lehet a városi területek famennyiségének növelése a hőmérsékletre.

 

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#beton   #fák   #hőmérséklet   #városok  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.