Innováció

Tesla Megapack energiatárolót telepít a MET Csoport

NRGreport | 2021.12.22. 04:00

Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik – áll a cégcsoport közleményében.

Világszerte egyre ambiciózusabb fenntarthatósági törekvéseket jelentenek be az energiaszektor szereplői, köztük a MET Csoport is – és ezzel párhuzamosan egyre gyorsabb ütemben létesülnek megújuló energiát termelő erőművek. Az időjárásfüggő, ezáltal kiszámíthatatlan termelés miatt a kereslet–kínálat kiegyenlítésében kulcsszerep jut a rugalmassági eszközöknek és az energiatárolási megoldásoknak.

Az akkumulátoros energiatárolási iparág egyik úttörője és innovátora a Tesla, Magyarországon viszont ez az első ilyen típusú együttműködése. A Dunamenti Erőmű innovációs projektjének részeként létesítendő, közel 4 MW-s (maximum teljesítmény) és 8 MWh-s (tárolási kapacitás) Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik – szemben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Ennek köszönhetően lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb rendszerintegrációjára is.

A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze az áprilisban indult K+F projektünknek” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója. „A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projektünk így egyfajta előszobája lesz ipari léptékű alkalmazásoknak” – tette hozzá a vezérigazgató.

 

A MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű 2021 áprilisában jelentette be, hogy K+F projekt keretében vizsgálja, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást. A létrejövő aggregátori platformról akkor úgy nyilatkoztak, hogy az megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez, az energiatárolóval és más rugalmas eszközökkel kiegészítve.

 

Fotó forrása: Dunamenti Erőmű

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.