Fenntarthatóság

Utolsó pillanatos hulladékmentes karácsonyi ajándékok az egész családnak

Stuth-Nagy Niki | 2021.12.23. 11:21

Ha az ember halogató típus, könnyen az utolsó pillanatra hagyhatja az ajándékvásárlást – még nehezebb dolga van, ha egyébként a környezetre is figyelne közben. Az alábbi ajándékok minden szempontnak megfelelhetnek, és nem is nehéz őket beszerezni.

Vegán gyertyaszett

A gyertyákat talán mindenki szereti, főleg, ha illatosak – ma már óriási a választék közülük, és lehet vegán változatokat is kapni, ha nagyon környezetbarát szeretnél lenni. Ezeknél általában arra is odafigyelnek, hogy a csomagolás milyen – ha viszont csak magában veszi őket, becsomagolhatja egy csinos textilbe, amit aztán visszakér, vagy az ajándékozott is újra felhasználhatja.

Hulladékmentes takarítócsomag

Előfordulhat, hogy rábukkan ilyesmire összerakva is, de az sem rossz megoldás, ha az ember maga állítja össze. A legtöbb ilyen tisztítókészlet műanyagmentes tisztítószerekből áll, amelyeket otthon tud használni, mint például bambusz szappantartó vagy fa tisztítókefe. Ezek mind szerves, biológiailag lebomló és fenntartható anyagokból készülnek. Ezenkívül gyakran újrahasznosítható és műanyagmentes csomagolásba zárják őket – ezt otthon is meg tudjuk csinálni, ha mi állítjuk össze a csomagot.

Fa gyerekjátékok

Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a műanyag játékok potenciálisan veszélyesek is lehetnek a gyerekekre, méghozzá a műanyagokból kioldódó káros anyagok miatt – nagyon nehéz leellenőrizni, hogy mely játék az, amelyik biztonságos, és melyik nem, így érdemes inkább biztosra menni, és fa játékokat venni a családban vagy baráti társaságban lévő csemetéknek. Ezek rendszerint időtállóbbak is, mint a műanyag társaik, és – legalább is felnőttfejjel – sokkal szebbnek is tűnnek.

Kávés termoszok és vizeskulacsok

Talán a legegyszerűbb ezeket a praktikus, szinte mindenkinek szükséges termékeket megvásárolni az utolsó pillanatban – nagyon kevés olyan ember van, aki ne inna vagy kávét, vagy teát, illetve akinek ne lenne hasznára egy dizájnos, újratölthető kulacs. Mindkét megoldásból választható az ajándékozott stílusához és személyiségéhez passzoló szín, minta és stílus is, így biztosan egyéni ajándékot veszünk, bárkinek is szánjuk a környezettudatos meglepetést.

Fenntartható borotválkozószett

Külön a férfiakra is érdemes gondolni: a bajusz és a szakáll ismét divatos, és akik igényesebbek, rendben is tartják azokat. Egy fenntartható szakállápoló- vagy borotválkozószett tökéletes ajándék lehet a fa alá. Vannak fenntartható borotválkozási eszközök, amelyek természetes bambusz és króm kombinációjából készülnek. A fenntartható borotva okos befektetés, mivel hosszú ideig használható. Csak szükség esetén kell a pengét cserélni. Eközben a régi pengék összegyűjthetők és egy újrahasznosító központnak adhatók.

Élmények

Ha tényleg környezetbarát ajándékot szeretnénk adni, ne tárgyat ajándékozzunk, hanem élményt – akár olyat is, amit saját magunk találunk ki, akár olyat, ami előre leszervezett program lehet. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, attól függően, mennyire természetközeli és környezetvédő az ajándékozott, még akár egész ökotúrákat is adhatunk, vagy befizethetjük a másikat egy környezetbarát szappankészítő tanfolyamra. Az élményajándék nagy előnye, hogy teljesen személyre szabható, és biztosan óriási élményt nyújt.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.