Fenntarthatóság

Globális innovátorok, úttörő technológiák a Dubai Expo-n

NRGreport | 2021.12.26. 05:00

Egy év halasztás után, 2021. október 1-jén megnyitott a Dubai Expo 2020. Az expót az eredeti tervek szerint 2020. október 20. – április 10. között tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt a szervezők egy évvel elhalasztották az eseményt.

A 35. világkiállítás az első, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, éppen az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóján. A Dubai külterületén, az Abu Dhabi határához közel lévő 438 hektáros területen hat hónapon keresztül, egészen 2022. március 31-ig, összesen 192 ország mutatkozik be – a világkiállítások történetében először mindegyik saját pavilonnal – köztük Magyarország.

Az Expo 2020 Dubai mottója a Connecting Minds, Creating the Future, ezen belül pedig három meghatározó témája a lehetőség, a mobilitás és a fenntarthatóság. A világkiállításra 192 országból érkeztek kiállítók, hogy együttműködjenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A 192 ország pavilonjai nem a földrajzi helyük szerint helyezkednek el az expó területén, hanem a három téma valamelyikéhez való tartozásuk szerint. 

A Dubai Expo 2020 ökoinnovációi a fenntarthatóbb jövő megteremtését célozzák. Az indiai pavilon fenntartható textíliákat mutatott be, amelyek segíthetnek csökkenteni a divatipar éghajlatváltozásra gyakorolt drámai hatását.

Fenntartható építészet

A Fenntarthatósági pavilon építészeti példája annak, hogyan lehet egy épület nettó nulla energia- és vízfelhasználású. Célja, hogy a látogatókat felvilágosítsa arról, hogyan változtathatjuk meg mindennapi döntéseinket, hogy csökkentsük szénlábnyomunkat és környezeti hatásainkat. A pavilont "energiafák" veszik körül, amelyek a forró sivatagi napot hasznosítják energiatermelésre.

Az Expo fenntartható kerülete ad otthont a holland pavilonnak is, amely a levegőből származó vizet használja fel a vertikális farmján található élelmiszerek betelepítéséhez. Niels Bouwman, a holland pavilon igazgatója elmagyarázta, hogyan segíti a pavilon kialakítása az éghajlat megóvását. "Saját magunk gyűjtjük a levegőből a vizet, saját magunk állítjuk elő az élelmiszereinket, és saját energiát nyerünk a napelemekből. Ez tehát egy biokupola" – mondta.

Az Expo területén minden állandó építményt fotovoltaikus panelekkel szereltek fel. Ez segít 5,5 megawatt tiszta energia előállításában, ami egy éven keresztül közel 4000 háztartás áramellátásához elegendő.

Carmen Bueno, a spanyol pavilon főbiztosának helyettese "rejtett kincsként" jellemzi a spanyol pavilon belsejét. Ebben a térben a látogatók vizuális installációk segítségével ismerkedhetnek meg az éghajlatváltozással. Az Euronewsnak elmondta, hogy a fa alakú installációk méltóak a jövő erdeje elnevezéshez. "Nyilvánvaló, hogy ez egy mesterséges erdő, de ez egy nagyon technológiai erdő. Az anyag, ami körülvesz minket (az erdőben), parafából készült. Ez teljesen eldobható és újrahasznosítható. Emellett olyan anyaggal borítják, amely elnyeli a CO2-t" – mondta.

Öko-oktatás

A jövő erdejéhez hasonlóan az Expo számos újítása is azt célozza, hogy a látogatók ismereteit bővítse a környezetbarát életmóddal kapcsolatban.

Annika Belisle, a német pavilon kommunikációs vezetője az Euronewsnak elmondta, hogy az oktatás nem ismeri a nemzeti határokat, és a pavilonjuk ezt tükrözi. "Olyan sok ember van itt különböző országokból, és csodálatos látni, hogy ezek az emberek mind képesek összefogni.

"Egy intelligens rendszerrel vezetjük őket a pavilonon keresztül, amely túllép a kulturális és nyelvi korlátokon, hogy megkönnyítse ezt a fajta interakciót mindenkinek, aki eljön, és hogy tudja, erről szól az Expo, hogy az emberek összejöjjenek és eszmét cseréljenek, függetlenül attól, hogy honnan jönnek, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélnek." – mondta.

Magyar Pavilon

A Magyar Pavilon a Mobilitás kerületében található, egy kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll, szerkezete Makovecz Imre neves építész munkáiból merít ihletet.  Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva nemcsak a mobilitáshoz, de az expó másik fő témájához, a fenntarthatósághoz is – egyébként maga a pavilon is a mobilitás kerületének szélén és a fenntarthatóság kerületéhez közel helyezkedik el. A Pavilon soha nem látott, izgalmas megoldásokkal mutatja be hazánk különleges vízkészletét, gyógyvizeink gazdag ásványianyag-tartalmát.

A 15 legkülönlegesebb épület közé beválasztott pavilon az adventi időszakban több újdonsággal várta az érdeklődőket. Az előkertjében kapható kürtőskalács nagyon népszerű nemcsak a látogatók, hanem az arra járók körében is. A vendégek emellett hagyományőrző kézműves programokkal hangolódhattak az ünnepi időszakra, a magyar mintákat elsajátítani vágyók mézeskalács-készítő, gyöngyfűző, szövő, játékkészítő, csipkeverő, hímző, bőrműves/csizmadia mesterek munkájával ismerkedhettek meg.

Már több, mint 300.000 látogatója volt a magyar kiállításnak, ezzel az eredménnyel pedig a legnépszerűbb pavilonok közt tartják számon a világkiállításon. 

A fenntarthatóság mellett az Expo 2020 visszatérő témája a befogadás, vagyis az a gondolat, hogy egy világ vagyunk, amely együtt él és dolgozik azon, hogy jobbá tegye a világot.

Fotó:Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.