Innováció

Terjednek a hidrogénnel suhanó vonatok

NRGreport | 2021.12.28. 05:00

A hidrogén használata a vasúti ágazatban is kezd elterjedni. A Siemens és a MOL- Alstom páros is készül új fejlesztéssel.

A hidrogént a jövő zöld energiahordozójaként szokták emlegetni valószínűleg azért, mert termelése egyenletes, előállítása nem jár üvegházhatású gáz kibocsátással, emellett sokoldalúan felhasználható az iparban és a közlekedésben is.

A hidrogén használata a vasúti ágazatban is kezd elterjedni. Egyre több vállalat tervez e téren beruházásokat, sőt néhányan már a megvalósításnál tartanak.

Közülük az egyik a Siemens, mely a Reuters decemberi beszámolója alapján 1000 km hatótávolságú hidrogénüzemű vonatokat tesztel. A cél az, hogy felsővezetékek és egyben üvegházhatású gázkibocsátás nélkül lehessen utazni. A Siemens vonatokban a hidrogén energiát hidrogéngenerátor formájában hasznosítják. A hidrogéngenerátor a fedélzeti elektromos akkumulátort tölti, amely azáltal, hogy villanymotort táplálja, a jármű gyorsulását segíti. Így akár 160 km/órás sebesség is elérhető. A technológiát jövőre Németországban tesztelik.

Michael Peter, a Siemens Mobility vezetője elmondása szerint az is a hidrogénüzemű vonatok mellett szól, hogy olcsóbbak és gyorsabban bevezethetők, mint a hidrogénüzemű teherautók, mivel nincs szükségük üzemanyagtöltő állomások széles hálózatára. Bár a modellek költségeiről nem közöltek részleteket, feltételezhetően az általános tendenciát követik az árak, vagyis azt, hogy a hidrogénüzemű vonatok többe kerülnek, mint a kizárólag elektromos meghajtású változatok. Hosszú távon azonban a költségeket egyensúlyozhatja a hosszú élettartamuk: a vonatok 40 éven keresztül évi 400 000 km-t tudnak megtenni és emellett újrahasznosíthatóak.

A MOL-csoport is tervez hasonló fejlesztést a hidrogénmeghajtású vonatokat is gyártó Alstommal közösen. Az Alstom weboldalán nemrég közzétett információk szerint a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy együttműködésben felmérik a hidrogéntechnológia vasúti közlekedésben való alkalmazásának lehetőségeit. A szándéknyilatkozattal jelentős lépést tettek a magyar vasúthálózat dekarbonizációja felé – közölték.

A MOL-csoport jelenleg évente közel 150 000 tonna hidrogént állít elő és használ fel, így a vállalat a zöld alternatív üzemanyagok szállításával kulcsszerepet vállal a kezdeményezésben  – áll az Alstom közleményében. Emellett az Alstom is fontos szerepet tölt be a projekt megvalósítása szempontjából, hiszen a világon elsőként az Alstom épített hidrogénmeghajtású, üzemanyagcellás vonatot, a Coradia iLint modellt. Az ilyen típusú vonat modellek eddig több mint 200 000 km-t tettek meg Németországban és Ausztriában. Az említett két országon kívül, máshol is használják az Alstom hidrogéntechnológiáját, többek között az SNCF és az FNM, Franciaország és Olaszország nemzeti vasúttársasága is megvásárolta.

A tervezett hidrogénmeghajtású vonatok nem az első Alstom-hoz kötődő szerelvények lennének Magyarországon. A vállalat szolgáltatta például a BKV 4-es metró vonalán közlekedő, vezető nélküli közlekedést lehetővé tevő metrószerelvényeit, Közép-Kelet-Európa első vezető nélküli metróit.

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.