Szabályozás

Megoldódik hamarosan napi egymillió ember ingázása a fővárosba: elfogadta a kormány a Budapest Agglomerációs Vasúti Stratégiát

NRGreport | 2021.12.29. 09:51

Zöld utat kapott a Budapest Agglomerációs Vasúti Stratégia és kötöttpályás fejlesztési tervek. Mindez klíma- és környezetbarát szempontból is üdvözítőbb, mint az egyéni közlekedést kiszolgáló úthálózat további bővítgetése jelentett volna. Ráadásul a modern kötöttpályás megoldások lényegesen nagyobb kapacitású közlekedést tesznek majd lehetővé.

Szakértők már rég felhívták a figyelmet rá, hogy nem az egyéni közlekedés és a meglévő úthálózatok további bővítése nyújtja a megoldást a Budapestre napi szinten milliós nagyságrendben érkezők és itt közlekedők számára, hanem a kötöttpályás fejlesztések. Vitézy Dávid év elején közétett Facebook posztjában bemutatta a vonalhálózat térképes vízióját, sőt, párbeszédet kezdeményezett a hozzászólók számára a további ötletekről – ezeket egyenként meg is válaszolta. Két évig dolgoztak a terveken, most sínre került.

Lesz automatikus utasszámlálás is

A Magyar Közlöny 2021/243 számában publikált agglomerációs stratégia, ha megvalósul, akkor az idáig 19.századi logikán működő vasúti közlekedésünk 21.századi színvonalú szintre léphet végre a fővárosban.

Az automatikus utasszámláláson és járatkorrekciókon túl, a 2021–2040 közötti időszakra szóló, most elfogadott 48 pontos „Intézkedési terv” többek között rögzíti az egyes települések budapesti összeköttetéseinek kapacitásbővítését, megállóhelyek fejlesztését és modernizációját, járműcsereprogramokat, pályafelújítást, akadálymentesítést és egyéb modernizáló programokat.

Néhány példa az összekötő elemekre:

– a Déli Körvasút és a külső körvasút,

– Kelenföld és a Nyugati pályaudvar közé a Széll Kálmán tér érintésével tervezett alagút,

– a szentendrei, illetve a csepeli és ráckevei hévek belváros alatti összekötésével tervezett ötös metró ütemezett megvalósítása.

A teljes fejlesztési lista itt tekinthető meg.

 

 

címlapfotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.