Fenntarthatóság

94 százalékkal kisebb az online konferenciák szénlábnyoma

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.02. 10:02

Váratlan megoldását mutatta meg a koronavírus-járvány a károsanyag-kibocsátásunk csökkentésének: a személyes megoldások helyett online megtartott konferenciáknak 94 százalékkal kisebb a szénlábnyomuk, így végre tényleg érdemes lehet elgondolkodni azon, mit érdemes élőben is megtartani.

Egy online konferencia 94%-kal csökkenti a szénlábnyomot a személyesen megrendezett változathoz képest, a hibrid modellre való átállás pedig, ahol a konferencia résztvevőinek nagyjából fele online, 67%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

Az új tanulmány szerint a globális rendezvények és kongresszusok éves szénlábnyoma megegyezik az egész Egyesült Államok éves üvegházhatásúgáz-kibocsátásával. A Cornell Egyetem kutatói a Nature Communication szaklapban jelentették meg eredményeiket.

„Mindannyian járunk konferenciákra. Repülünk, vezetünk, bejelentkezünk egy szállodába, beszélünk, találkozunk emberekkel – és ennyi" – mondta Fengqi You, a tanulmány vezető szerzője, a Cornell Egyetem energiarendszermérnöki professzora. „Átfogóan megvizsgáltuk ezt a problémát, és kiderült: az ilyen konferenciák rengeteg szén-dioxidot termelnek, sok energiát fogyasztanak, sok papírt nyomtatnak, túl sok élelmiszert kínálnak – nem beszélve a rendező városban megnövekedő hulladékmennyiségről. Ugyanakkor a videokonferenciák is energia- és berendezésfelhasználást igényelnek. Érdemes ezeket komolyan átgondolva szervezni a konferenciákat.”

A kutatók szerint kibocsátásoptimalizálás érhető el úgy, hogy tanulmányozzák a mindenképpen elkerülhetetlen széndioxid-kibocsátást, kiválasztják a megfelelő helyszínt, és megszabják, hányan lehetnek jelen személyesen, és hányan online.

A tanulmány szerint 2017-ben több mint 1,5 milliárd résztvevő utazott – mintegy 180 országból –, hogy részt vegyen különböző konferenciákon. A rendszeres – több mint 50 fős – nemzetközi rendezvények száma 10 évente megduplázódik, és a konferencia-iparág piaca várhatóan 11,2%-kal fog növekedni a következő évtizedben. A növekedés üvegházhatású gázok jelentős kibocsátásához vezet.

Az életciklus-értékelő tanulmányok szerint az egy résztvevőre jutó szénlábnyom az ilyen konferenciákon majdnem eléri a 3000 kilogrammot.

Személyes konferenciák esetén a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a résztvevők csökkentsék az átszállások számát a repülőjegyek foglalásakor. A hibrid és személyes találkozókat szervezőknek gondosan kell kiválasztaniuk a csomópontokat, és figyelembe kell venniük a közlekedési módokat és a távolságokat. A virtuális konferenciák esetében a széndioxid-csökkentési lehetőségek közé tartozik az információs és kommunikációs technológiai szektor energiahatékonyságának javítása, valamint a megújuló energia részarányának növelése az elektromos hálózatokban.

A kutatók tehát nem azt mondják, hogy minden konferencia legyen online – de érdemes lehet átgondolni a szervezést, és azt, hogy melyiket lehet jobb esetben inkább csak egy e-maillel lerendezni.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#konferenciák   #szénlábnyom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.