Szabályozás

A földgáz és az atomenergia is bekerülhet az uniós taxonómia-rendeletbe

NRGreport | 2022.01.05. 05:00

Az Európai Bizottság szerint a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében.

Az MTI beszámolója szerint az Európai Bizottság brüsszeli testülete közölte: konzultációkat indított az Unió egyes nukleáris és gázipari tevékenységekre vonatkozó, kiegészítő jogszabálya szövegtervezetéről.

A konzultációt az indokolja, hogy tudományos szakvélemények szerint a földgáz és az atomenergia segítheti a tagállamokat a megújuló energiaforrásokra történő átállás során.

 Tájékoztatásuk szerint amennyiben az atomenergia és a földgáz is bekerülne az uniós taxonómia-rendeletbe (a fenntartható tevékenységek osztályozási rendszerébe, mellyel az egyes projektek támogathatósága is összefügg) azt jelentené, hogy ezeket az energiaforrásokat egyértelmű és szigorú feltételek mellett kell besorolni. Például biztosítani kellene, hogy a földgáz alacsony szintű kibocsátást generáljon.  

 A kidolgozás alatt álló jogszabály hatálya alá tartozó tevékenységek, a várakozások szerint, felgyorsítják majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését, és elősegítik, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el – tették hozzá a Bizottság illetékesei.

Az Euronews összefoglalója alapján az AFP (párizsi központú nemzetközi hírügynökség) által megkeresett több forrás szerint december 31-én, nem sokkal éjfél előtt küldték el a tagállamoknak a hónapok óta tárgyalt, egyelőre ideiglenes szövegtervezetet.

Bizonyos országok, melyek nagyobb mértékben kívánnak a nukleáris erőforrásokra támaszkodni, többek között Franciaország, valamint olyan közép-európai országok, mint Lengyelország és a Cseh Köztársaság, amelyeknek le kell cserélniük erősen szennyező szénerőműveiket támogatják a tervezetet.

A The Guardian azonban úgy fogalmazott, a szilveszteri javaslattervezetek több tagország és civil szervezet részéről heves ellenérzést váltottak ki, emellett zöldmosással is vádolták a Bizottságot.

Az osztrák kormány megismételte fenyegetését, hogy bepereli a szervezetet, ha a tervek megvalósulnak. Leonore Gewessler, az ország éghajlatvédelmi minisztere szerint sem a gáz, sem az atomenergia nem tartozik a taxonómiába, "mert károsak az éghajlatra és a környezetre, és tönkreteszik gyermekeink jövőjét".

A WWF – mely a taxonómiát vizsgáló hivatalos szakértői csoport tagjai között is helyet kapott – szerint a Bizottság mindössze nyolc munkanapot adott arra, hogy hivatalos választ adjon "erre a rendkívül összetett és ellentmondásos ügyre", miközben a legtöbb brüsszeli konzultáció négy hétig tart.

A tervek Greta Thunberg és más fiatal klíma aktivisták haragját is kivívták, mivel szerintük ez a "hamis klímaintézkedés" ellentmond az EU 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátási céljának.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.