Mobilitás

Hidrogénnel táplált belsőégésű motor – Újra felfedezik?

Benedek Attila | 2022.01.07. 05:00

Elviekben zsákutca a hagyományos motorokban a benzint, hidrogénnel helyettesíteni, de akadnak kísérletező kedvű autógyárak.

A hátteret ismerve, érthető a törekvés.  Az oldalunkon sokat foglalkozunk a hidrogénnel, mert a dekarbonizáció egyik hatékony eleme lehet. Az autós területen is kezd alakulni a molekula, mert jól használható a hidrogén üzemanyagcellás személyautók működtetésére.
A legjobb alkalmazási módot a hidrogén hajtásra a testes szabadidő-autók, buszok és a teherfuvarozás jelenti. Az említett területeken üzemanyagcellát táplálnak vele. A közelmúlt híre, hogy a Toyota komolyan kísérletezik a hagyományos motorok, hidrogénnel történő üzemeltetésével.

Első fecskék

A hidrogén, mint hajtóanyag alkalmazása az autóban nem új dolog, a gyárak érdeklődése a téma irányában, hullámvasút-szerűen változik. A BMW az egyik legrégebbi szereplő, az első hidrogén meghajtású autójuk az 520h volt. Ez nem mostanában történt: a fejlesztési osztály 1979-ben mutatta be az ötös széria hidrogén hajtású kivitelét…    

  

Utána jókora csend következett, 2005-2007 között dobták piacra a 118 ezer dolláros BMW Hydrogen 7 típust. Ebben a kocsiban tucathengeres motort használtak és a hidrogént -253 °C fokon tárolták. Idevágó műszaki érdekesség, hogy a tartályok szigetelése, 17 méter vastag, a házaknál alkalmazott hőszigetelőanyagnak felelt meg… A technológia komplikáltsága és a 200 kilométeres hidrogénes hatótáv miatt, mindössze 100 példány készült a filmsztárokat anno gyakran fuvarozó zöld limuzinból.

Változik a hidrogén jövőkép?

Mostanában már kezd alakulni a technológia terjedése, a fő hátráltató tényező, a hidrogén kúthálózat fejletlensége. De ahol elégséges a sűrűség, ott egész biztató a hidrogén autók használata, például taxi flottákban. Friss hír a területről: a műfaj élharcosa, a Hyundai lehet, hogy pihenteti a technológia fejlesztését. Miközben a fókuszt az elektromos hajtásra teszi.

Az ellenpólust a Toyota képviseli, amely tavaly visszatért a hagyományos motorok, hidrogénnel történő táplálásához. A Corollán alapuló versenyautójukkal elindultak tavaly májusban egy 24 órás versenyen. Az eredmény – a benzint használó autóknál jóval gyakoribb tankolás és a fellépő műszaki hibák miatt – felejthető volt.

Viszont, lehet, hogy a végén megéri a világ egyik legnagyobb autógyárának a küzdelme. A hírek szerint a kísérletezés célja, hogy az év végén érkező új Prius, 2023-ban érkező tölthető hibrid változatát, lehessen hidrogénnel is tankolni. Ezen kívül – elviekben – egy másik H2-vel táplálható típust is bemutatnak a japánok.  

A kísérletezésre a motivációt az is adhatja, hogy Japán nem a legkorszerűbb elektromos hálózattal rendelkezik, ezért az elektromos autók terjedése, komoly beruházással jár a hálózati oldalon.

A témához kapcsolható, hogy a japán autóiparban, az elektromos autókra történő komolyabb átállás kb. egymillió ember munkahelyét veszélyezteti. A fentieket ismerve, így már érthetőbb a Toyota kísérletező kedve és az is, hogy az első tisztán elektromos autójuk, miért csak idén debütált.

 

Kép: BMW, Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.